Medicinski eseji
Vježbe za neuritis na ramenu i radijalni zglob

Gliste

Vježbe za neuritis ramenog radijalnog zgloba

Plexitis ili neuritis brachialnog živca

Kada pleksite (neuritis brahijalnog živca) - pleksusa bolest - javlja oštar pad osjetljivost kože vanjske površine ramena i podlaktice utječe mišića lopatice, deltoidni, biceps, vena, brahijalni, brahijalni i serratus prednji (ruka visi poput biča) povrijeđena medijan funkciju živac.

S porazom cijelog brahijalnog pleksusa može doći do pareze ili periferne paralize. U ovom slučaju, kao i oštar pad osjetljivosti rukama, razvoj paralize i atrofija deltoidni, biceps, unutarnje ramena mišića, flexor ruku i prstiju, dok je ruka visi poput biča, trebali biste konzultirati liječnika.

Liječenje plexitisa sastoji se prvenstveno od fiksiranja odgovarajućeg položaja: ruke, metakarpophalangealni i interfalangealni zglobovi dobivaju polu-savijeni položaj i postavljeni su na udicu jastucima zasađenim ispod metakarpophalangealnih zglobova. Podlaktica i ruka (u longuet) su obješeni na maramicu, au nekim slučajevima cijela ruka položi se na zavoj. Također preporučujemo posebne tjelesne vježbe za mišiće ramena, podlakticu i ruku, opće vježbe i vježbe disanja.

Kompleks posebnih vježbi za plexitis

1. Početni položaj - sjedenje ili stojeći. Podignite ramenima gore, niže. Ponovite 8-10 puta.

2. Polazna pozicija je ista. Ravnati oštrice ramena, a zatim se vratiti na polaznu poziciju. Ponovite 8-10 puta.

3. Početni položaj - isto, ruke dolje. Podignite ruke, ruke na ramenima, širite laktove na strane, a zatim ponovno pritisnite na tijelo. Kružni pokreti ruku savijenih na lakat (pokreti na spoju ramena) u smjeru kazaljke na satu i obrnuto. Ponovite 6-8 puta.

4. Početni položaj - isti. Savijte ozlijeđenu ruku, zatim ga poravnajte, pomaknite ga na stranu (ravno ili savijeno za lakat), vratite se na prvobitni položaj. Ponovite 6-8 puta.

5. Početni položaj - isti, naslonjen na oštećenu ruku. Kružni pokreti s ravnim krakom u smjeru kazaljke na satu i obrnuto. Ponovite 6-8 puta.

6. Početni položaj - isti. Bacite ruku naprijed i natrag (slika). Ponovite 6-8 puta.

7. Polazna pozicija je ista. Letjelica se kreće naprijed-nazad s obje ruke i križi ispred vas. Ponovite 6-8 puta. 8. Početni položaj - stajanje ili sjedenje. Nagnute naprijed, savijte bolnu ruku u lakat i ispravite zdravom rukom. Ponovite 5-6 puta. 9. Početni položaj - isti. Kružna rotacija u zglobu koljena u oba smjera (uz pomoć zdrave ruke). Ponovite 6-8 puta. 10. Početni položaj - isti. Okrenite podlakticu i ručni dlan za sebe i dalje od vas. Ponovite 6-8 puta. Također je korisno izvesti sve vrste pokreta u zglobnom zglobu i prstima. U vodi možete vježbati ne samo za prste zglobnog zgloba, već i za zglobove za lakat i ramena istim postupcima kao u slučaju oštećenja ulnarnog živca i ozljede ramena, lakta, ručnog zgloba i prstiju. Posebna pažnja posvećuje se savijanju palca i kažiprsta, uzgajajući sve prste. Paralelno, propisati masažu. Klase fizikalne terapije provode 6-8 puta dnevno, uključujući terapijske vježbe u vodi 1-2 puta. Postupno, kada ozlijeđena ruka već drži predmete, uključuju vježbe s predmetima (štap, gumu i odbojku), vježbe na gimnastickom zidu.

Neuritis radijalnog živca

Kada neuritis radijalnog živca objesi četkicu, ne možete ga okrenuti, poravnati prste. Kako bi se izbjegla prekomjerna napetost mišića, lim se stavlja na najlon, podupire ruku i podlakticu. U vrijeme nastave u medicinskoj gimnastici i masaži Longuet uklonjen. Nastava se održava 8 puta dnevno, od čega 2 puta gimnastika u vodi.

U slučaju bilo kakvog oštećenja perifernog živca ruku, velika je pažnja posvećena vježbama s predmetima, glinom, gumenim i opružnim sredstvima za razvoj prstiju zglobova i gimnastika u vodi. Vježbe se izvode oko svih osi zglobova s ​​punom amplituda u prosječnom i brzom ritmu. Pozicije za vježbanje gornjeg dijela - sjedenje, stojeći, hodanje; niže - laganje, sjedenje.

Da bi se dodatno pojačala opskrba krvi mišića i živaca, preporučljivo je koristiti iste vježbe s otporom (istezanje gumenog zavoja) također pri učvršćivanju zgloba kojem pripadaju paretička mišićna skupina. Na primjer, s neuritisom peronealnog živca, povećano mišićno djelovanje može se postići istezanjem gumenog zavoja, dok savijanje nogu na koljenoj zglobu ili kada se povlači i savijanje izravnane noge dok leži ili sjedi (gumeni zavoj obuhvaća zglob gležnja).

Neuritis ulnog živca

Znakovi ulnarnog neurita

• Funkcije međusobnih mišića ruku oštećene su, dok pacijent ne može uzeti i držati predmete.

• fleksibilnost srednjeg i phalanges noktiju; Teško je otpustiti i stisnuti prste u šaku.

• Osjetljivost lakta i leđa ruke je smanjena.

Ako postoje slični znakovi, posavjetujte se s liječnikom.

S neuritisom ulnarskog živca, ruka visi, nemoguće je okrenuti dlan, funkcija međusobnih mišića ruke je uznemirena i stoga su prsti savijeni kao pandže, a osoba ne može uzeti i držati predmete. Atrofija međusobnih mišića prstiju i mišića dlana na stranu malog prsta se brzo razvija; glavne lađe prstiju su pretjerano nepovezane, a srednji i nokti nokti su savijeni; Nemoguće je širiti i spojiti prste. U tom položaju mišići koji pružaju podlakticu su rastegnuti i mišići savijeni rukom su zategnuti. Stoga, s porazom ulnarnog živca na ruku i podlaktu što je prije moguće nametnuti posebni Longuet. Ruka je učvršćena u položaju kada je ruka maksimalno poravnana u zglobnom zglobu, a prsti su polu-savijeni, podlaktica i ruka suspendirani na šal (savijeni lakat je savijen pod kutom od 80 stupnjeva).

Fizička terapija počinje se baviti 2. dana nakon nametanja fiksiranja zavoja. Prije gimnastike u vodi, obavljajući masažu. S bilo kojom pomoći, oni rade kroz svaku gomilu prstiju, počevši od velikog. Lijevu ruku koja drži čvor noktiju, i desno drugi, savijati i odvojiti sve zglobove prstiju. Zatim, pomažući sa zdravom rukom, oduzmite svaki prst pojedinačno; zatim izvodite kružne kretnje glavne falange svakog prsta u smjeru kazaljke na satu i obrnuto.

U kompleksu fizikalne terapije za neuritis ulnarnog živca uključuju se sljedeće vježbe.

1. Početni položaj - ruka na stolu je savijena na lakat i počiva na njemu, podlaktica je okomita na stol. Spuštanje palca dolje, podizanje indeksa i obrnuto. Ponovite 10 puta.

2. Polazna pozicija je ista. Indeks prstiju treba spustiti, srednji prst treba podignuti prema gore, a obrnuto. Radite na taj način sve svoje prste 10 puta.

3. Sa svojom zdravom rukom uhvatiti glavnu falanga četiri prsta (iz indeksa na malom prstu), tako da palac se nalazi na dijelu dlana, a drugi - sa stražnje strane bolovima strane, fleksije i proširenje falangi. Zatim, pomicanjem ruke, također savijte i odvojite drugu falanx zdrave ruke; onda, sa svojom dobrom rukom, savijte prste u šakom i ispravite. Ponovite 10 puta svaki pokret.

Ove vježbe se izvode 2 puta dnevno, a dodatno uz zdrave ruke obavljaju se posebne vježbe u vodi (ozlijeđena ruka spušta se u bazen ili široki lonac, dlan se oslanja na dno).

Fizička rehabilitacija bolesnika s neuritisom ulnarnog živca

Karakteristike etiologije, kliničkih manifestacija i metoda liječenja ulnarnog živčanog neurita. Generalizacija glavnih faza fizičke rehabilitacije u ovoj patologiji. Kompleks korektivnih mjera i fizikalna terapija. Druge metode rehabilitacije.

Pošaljite svoj dobar posao u bazu znanja je jednostavan. Koristite donji obrazac.

Studenti, diplomirani studenti, mladi znanstvenici koji koriste bazu znanja u svojim studijama i radu bit će vam vrlo zahvalni.

Objavljeno na http://www.allbest.ru/

"GRODNO DRŽAVNA SVEUČILIŠTA dobio je ime po Y. KUPALY"

Tjelesni odgoj i obrazovanje

Ispitivanje na temu:

"FR bolesnika s neuritisom ulnarskog živca"

Učenici 6 tečaja 4 grupe

Odjel za dopisivanje FFK-a

Uvod. Definicija patologije

1. Faze rehabilitacije

1.2 Ciljevi fizičke rehabilitacije

1.3 Kompleks mjera oporavka

1.4 Složena terapija vježbanjem

Uvod. Definicija patologije

Neuritis - periferni živac bolesti, kao posljedica ozljede, traumatskih zaraznih bolesti (difterija, gripa i sl), upalnih procesa, beriberi (nedostatak vitamina B) (intoksikacije alkoholom, olovo) i metabolički poremećaji (dijabetes). Najčešće u praksi postoji neuritis živčanog lica, neuritis radijalnog, srednjeg, ulnarnog, sciaticnog, femoralnog i tibijalnog živca. Priroda funkcionalnih poremećaja kod ozljeda perifernog živca gornjih i donjih ekstremiteta određuje se njihovim položajem i stupnjem oštećenja. Klinička slika neurita sastoji se od poremećaja osjetljivosti (bol, temperatura, taktilnih), motoričkih i vegetotrofičnih poremećaja. Poremećaji pokreta u slučaju neurita se manifestiraju u razvoju pareze ili paralize. Periferna paraliza je flacidna. Oni su popraćeni atrofijom mišića, smanjenjem ili nestankom refleksa tetive, smanjenjem mišićnog tonusa, trofičkim promjenama, poremećajima osjetljivosti kože i boli kada se protežu mišići. U složenom liječenju ove skupine bolesnika, vježbanje, masaža i fizioterapija zauzimaju važno mjesto.

Najčešće, lakatni živac neuritisa razvija zbog kompresije živca u laktu koji se javlja kod osoba u procesu odmarajući se laktovima na klupi, stol, klupe, pa čak i na stolici tijekom duljeg sjedenja u njemu.

1. Faze rehabilitacije

Klinička slika neuritisa na lakatni živac: ručni dangles nedostaje podlakticu supination, poremećaj funkcije intercostals mišiće ruku, u vezi s kojima su prsti savijeni nokat ( „grebala Četka”), pacijent ne može uzeti i držati predmete. Postoji brzu atrofiju međusobnih mišića prstiju i mišića dlana na stranu malog prsta; ponovo se produžuje glavna falanta prstiju, savijanje srednjeg i phalanges noktiju; nemoguće vodstvo i duh. U takvom položaju dolazi do rastezanja mišića koji pružaju podlakticu i javlja se kontraktura mišića koji savijaju ruku.

Faze rehabilitacije su:

terapeutska fizička kultura;

Zadatke terapije vježbanjem za neuritis ulnarnog živca su: stimulacija regeneracije i disinhibitiona živčanih područja u stanju ugnjetavanja; poboljšanje opskrbe krvlju i trofičkih procesa u fokusu lezije kako bi se spriječilo nastanak prianjanja i promjene kostiju; jačanje paretičkih mišića i ligamenta; prevencija kontraktura i zglobne krutosti; obnavljanje radne sposobnosti kroz normalizaciju motoričkih funkcija i razvoj kompenzacijskih uređaja.

Terapija vježbanja kontraindicirana je u teškim bolovima i ozbiljnom općem stanju pacijenta.

1.2 Ciljevi fizičke rehabilitacije

Metoda i priroda rehabilitacijskih mjera određuje opseg poremećaja kretanja, njihova lokalizacija i stadij bolesti.

Od prvih sati poraza ulnarskog živca, na ruke i podlakticu primjenjuje se posebna udlaga. Ruke dobivaju položaj mogućeg proširenja u zglobnom zglobu, a prstima se daje polu-savijeni položaj, podlaktica i ruka su obješeni na šal u savitljivom stanju pri zglobu koljena pod kutom od 80 ° u prosječnom fiziološkom položaju.

Terapija vježbanja propisana je već 2. dan nakon što se fascirajući zavoji primjenjuju iz razreda pasivne gimnastike, gimnastike u vodi, masaže i kao aktivna kretanja - aktivna gimnastika.

Dodijeliti rani oporavak (2- 20 dana), kasni oporavak (20 - 60 dana) i preostali period (preko 2 mjeseca). Tijekom kirurških zahvata na živcima, granice svih razdoblja su izdužene i neizrazite: na primjer, početni period oporavka može trajati do 30-40 dana, kasno 3 - 4 mjeseca, a ostatak od 2 do 3 godine.

1.3 Kompleks mjera oporavka

Rano razdoblje oporavka. S razvojem paralize ozlijeđenih ekstremiteta, stvoreni su optimalni uvjeti za obnavljanje njegovih funkcija tretiranjem s položajem, pomoću masaže i fizioterapije. Liječenje po položaju propisano je kako bi se spriječilo prekomjerno povećanje oslabljenih mišića uz pomoć guma koje podupiru udove, posebne "styling", korektivne pozicije, osim vremena gimnastike.

Posebnost masaže u slučaju periferne paralize je diferencijacija njegovih učinaka na mišiće, strogu dozu intenziteta, segmentalno-refleksnu prirodu učinka (masaža ovratnika, lumbosakralne regije). Masaža aparata (vibracija), provedena u "motornim točkama" i duž paretičkih mišića, vrtloženje i podvodna masaža mlaza, kombinirajući pozitivan temperaturni učinak tople vode i njezin mehanički učinak na tkiva, ima blagotvoran učinak.

U nedostatku motoričkih funkcija, elektroforeza s kalcijevim ionima koristi se za poboljšanje provođenja živaca. Nakon fizioterapeutskih postupaka provode terapeutske vježbe, koje se, uz potpunu paralizu, sastoje uglavnom od pasivnih i ideomotornih vježbi. Preporučljivo je kombinirati pasivne vježbe s aktivnim pokretima u istim zglobovima simetričnog kraja. Tijekom nastave, posebno je potrebno pratiti pojavu dobrovoljnih pokreta, odabirom optimalnih početnih položaja i nastojati podržati razvoj aktivnih pokreta.

U kasnom razdoblju oporavka, također se koriste liječenje u položaju, masaža, fizioterapija i fizioterapija. Liječenje situacije dozira se u prirodi i određuje se dubinom pareze. Što je dublja lezija, to više vremena (izvan aktivnih razreda) traje liječenje. Masaža se provodi različito u skladu s lokalizacijom lezije mišića, ali se oslabljeni mišići intenzivno masiraju, a pomoću struke i površinske tehnike trljanja, njihovi antagonisti se opuštaju. Fizioterapijski tretman nadopunjuje elektrostimuliranjem mišića. Pozitivan učinak osigurava sljedeća shema terapeutske gimnastike: aktivna kretanja u simetričnim zglobovima zdravog ekstremiteta, pasivno kretanje u zglobovima pogođenog ekstremiteta, prijateljske aktivne lagane vježbe uz sudjelovanje slabih mišića. Oslobađanje funkcionalnog opterećenja postiže se odabirom odgovarajućih početnih položaja za izvođenje vježbi koje smanjuju inhibicijski učinak mase segmenta ekstremiteta. Smanjiti vježbe trenja koriste se uz potporu segmenta ekstremiteta mekom trakom (na težini). Olakšava rad paretičkih mišića i tople vode.

U preostalom razdoblju nastavljaju terapeutsku gimnastiku, znatno povećavaju broj primijenjenih vježbi za osposobljavanje domaćinstva i stručnih vještina, uvode igre i sportski primijenjene elemente, čine optimalne kompenzacijske prilagodbe. Dodijelite 15 - 20 masažnih postupaka, ponavljajući tijek liječenja u trajanju od 2 do 3 mjeseca. Liječenje po položaju određeno je ortopedskim zadacima (progiba nogu, ruke, varusa stopala, itd.), A provodi se uz pomoć ortopedskih i protetskih proizvoda (naprava, udlaga, posebne cipele).

U ovom trenutku, kontrakture i zglobna krutost su posebno teške u liječenju. Izmjena pasivnih pokreta s aktivnim vježbama različite prirode i masaže neodjeljenih odjela, svjetlosnih toplinskih postupaka omogućuju vraćanje potrebne amplitude pokreta. Uz upornost sekundarnih promjena u tkiva koristi mehanoterapija. Mehanoterapija se učinkovito koristi u vodenom okolišu.

1.4 Složena terapija vježbanjem

fizikalna rehabilitacija neuritis ulnara

Tranquillatti sugerira da bi sljedeći stolovi trebali biti uključeni u početni gimnastički kompleks u tablici:

Ruka na stolu je savijena na lakat i počiva na njemu, podlaktica okomito na stol. Spuštanje palca dolje, podizanje indeksa i obratno (8 - 10 puta).

Uz zdravu ruku, zgrabite glavne fasone od 2 do 5 prstiju, tako da se palac nalazi na dlanu, a ostali su na stražnjoj strani bolne ruke. Sagnuti se i poravnajte glavnu gomilu. Zatim, premjestivši zdravu ruku, također savijati i odvojiti druge falange.

Uz to, provodi se električna stimulacija mišića koji su inervirani ulnarnim živcima. S pojavom aktivnih pokreta uključuju se elementi profesionalne terapije, modeliranje od glina, gline, kao i trening u hvatanju malih predmeta: šibice, nokti, grašak, itd.

1. S. N. Popov. "Fizička rehabilitacija". Udžbenik za studente, 2005

Neuritis radijalnog živca

Neuritis je upalna bolest perifernih živaca. Postoji nekoliko vrsta neurita, među kojima je i neuritis radijalnog živca koji se javlja kada je pogođena najveća grana brachialnog pleksusa na rukama.

Simptomi neurita radijalnog živca

Neuritis radijalnog živca se manifestira na različite načine, ovisno o položaju lezije. Dakle, proces na razini gornje trećine ramena ili u pazuhu karakteriziraju slijedeći znakovi:

 • nemogućnost produženja ruke i podlaktice, kao i otmice palca;
 • poteškoće savijanja ruku na lakat;
 • utrnulost ili osjećaj trnjenja i smanjenje osjetljivosti kože prvog, drugog i djelomično trećeg prsta;
 • spuštanje ruke s rukama ispruženim naprijed, nemogućnost podizanja palca i okretanje zahvaćene ruke.

S lokalizacijom upalnog procesa u srednjoj trećini ramena, produljenje podlaktice i nastavak ulnarnog refleksa nisu uznemireni. Ako se neuritis razvije u donjoj trećini gornje ruke ili gornjeg dijela ruke, produžetak ruke i prstiju postaje nemoguć, smanjenje osjetljivosti promatra se samo na stražnjoj strani ruke.

Kao rezultat poremećaja motora, funkcija gornjeg ekstremiteta gotovo je potpuno izgubljena.

Uzroci neuritskog radijalnog neurusa

Najčešći uzrok ove bolesti je ozljeda podlaktice (posttraumatski neuritis radijalnog živca). Oštećenje živaca može se također pojaviti kao posljedica stiskanja tijekom dubokog sna - na primjer, s tijelom ili glavom koja leži na ruci. Ili se može dogoditi zbog produženog pritiska na živac kneževa u aksijalnoj fozi, podrhtavanje (primijenjen pri zaustavljanju krvarenja). U rijetkim slučajevima, bolest je povezana s trovanjem i različitim infekcijama, kao i hipotermijom.

Liječenje neurita radijalnog živca

Liječenje neurita radijalnog živca pruža integrirani pristup. To uključuje:

 • fizioterapija (ultrazvuk, pulsne struje, UHF, elektroforeza, akupunktura itd.) - za anesteziju i regeneraciju živaca;
 • Terapija vježbanja za neuritis radijalnog živca je skup vježbi koje se odabire pojedinačno ovisno o lokaciji i ozbiljnosti postupka, s ciljem obnove pogođenog živčanog debla poboljšavanjem opskrbe krvlju, sprečavanjem paralize i izgradnjom mišićne snage;
 • masaža za neuritis radijalnog živca - uključuje masažu cervikotoratske kralježnice i masažu cijelog ekstremiteta.

U tom slučaju, uz pomoć džepa, zglobni zglob i zglobovi prstiju ruku su fiksni. Liječenje lijekovima također se može koristiti - na primjer, ako je neuritis uzrokovan infekcijom.

Što je neuritis radijalnog živca

Neuritis je neurološka upalna bolest. Stručnjaci ga razlikuju u nekoliko varijanti, ovisno o lokaciji. Ako bolest utječe na gornje udove pacijenta, dijagnosticira se neuropatija radijalnog živca.

Razlozi njegovog razvoja su različiti. Prema medicinskim podacima, ta je bolest najčešća među ostalim bolestima gornjih ekstremiteta.

razlozi

Ova se bolest može razviti zbog raznih razloga. Na primjer, jedan od najčešćih je kompresija živaca u trenutku kad osoba spava.

 • Sve informacije na ovim stranicama služe samo u informativne svrhe i NEMOJTE Priručnik za djelovanje!
 • Samo vam DOCTOR može pružiti TOČNO DIAGNOSIJE!
 • Molimo vas da ne radite samoizlječenje, nego da se registrirate sa specijalistom!
 • Zdravlje vama i vašoj obitelji!

Neuritis radijalnog živca nastaje uslijed pretjeranog protoka ruku pacijenta, dok uzima određeno držanje i ostaje u njemu dugo vremena. Obično se gornji dio nalazi ispod glave ili ispod tijela.

Spavanje bi trebalo biti vrlo duboko. Često se događa kada je spavač ili jako umoran ili opijen.

Neuritis radijalnog živca može se razviti zbog njezinog drobljenja s štakom. Ovo je tzv. Paraliza štaka.

Bolest se može dogoditi ako su štapovi pogrešno prilagođeni ili nisu imali mekanu podlogu na aksilarnoj podlozi. Prekomjerno komprimiranje radijalnog živca dovodi do razvoja bolesti.

Treći uzrok bolesti je ozljeda, na primjer, teška oštećenja humera. Može se također razviti zbog prekomjernog stiskanja pojasa. U nekim slučajevima, bolest se javlja kada je iznenadna kontrakcija živaca.

Traumatski slučajevi neuritisa također uključuju:

Rijetko, bolest se pojavljuje nakon prenesenih infekcija: gripe, upale pluća, tifusa i tako dalje. Toksični neuritis može uzrokovati razvoj radijalnog živca, na primjer, u slučaju trovanja alkoholom.

Glavne preventivne mjere uključuju potrebu za izbjegavanjem ozljeda, hipotermije i infekcije.

Simptomi neurita radijalnog živca

Očitaje bolesti će izravno ovisiti o stupnju oštećenja i području oštećenja.

Ali za bilo koji neuritis, karakteristični su sljedeći simptomi:

 • kršenje osjetljivosti (utrnulost, trnci, itd.);
 • paraliza ili djelomično smanjenje snage u mišićima, razvoj njihove atrofije;
 • oteklina, plava koža, suha koža i razrjeđivanje, izgled ulkusa itd.

Drugi simptomi ovise o mjestu oštećenja.

Dakle, ako je pod utjecajem pazuha ili gornje trećine ramena, tada su sljedeći simptomi karakteristični za bolest:

 • potpun ili djelomičan gubitak osjetljivosti;
 • pacijent nije u stanju ispraviti ruku u zglobu zglobnog zgloba;
 • nemogućnost pokretanja indeksa i srednjih prstiju.
 • kršenje fleksibilne ekstenzorske funkcije zglobova.

S porukom srednje trećine ramena u pacijentu otkriveni su slični simptomi. Međutim, pacijent je u stanju produžiti podlakticu i osjetljivost stražnje površine ostataka ramena.

Istodobno, "pada" četka je karakteristična osobina. Osim toga, pacijent ne može izravnati prste u metakarpophalangealnim zglobovima.

Ako utječe donja trećina ramena ili gornje trećine podlaktice, tada, u pravilu, ramena i podlaktica zadržavaju svoje motoričke funkcije. Kršenja se javljaju samo kada je produžen rukom i prstima.

dijagnostika

Ovdje su navedeni simptomi upale očnog živca.

Pacijent, na zahtjev liječnika, obavlja nekoliko laganih vježbi.

Zaključci o prisutnosti bolesti koju liječnik izrađuje temelje se na sljedećim karakteristikama:

 • Ispruživši ruke, pacijent nije u stanju zadržati dlanove paralelno s podom, a njegova četkica samo vise;
 • određeni položaj prstiju u odnosu jedni na druge - palac je gotovo prešan do prstiju, što nije tipično za zdrave ljude;
 • proširenje i savijanje zglobova je teško;
 • kršenje osjetljivosti, ukočenost udova;
 • pacijent ne može istodobno dotaknuti stražnji dio ruke s prstima;
 • ako je pacijent neuritis, pacijent ne može pomaknuti prste.

Da bi potvrdili dijagnozu, bolesnik se šalje na elektroromirografiju. Ovim postupkom izvršena je konačna dijagnoza. Da bi se procijenio stupanj oporavka živca nakon prolaska kroz terapijski tijek, pacijent je preusmjeren na elektronuromiografiju.

liječenje

Liječenje neurita radijalnog živca određuje se u skladu s uzrokom njegovog razvoja. Dakle, ako se bolest pojavila zbog infekcija, bolesnik je propisao antibiotsku terapiju, antivirusne i vaskularne lijekove.

Kada je traumatski neuritis, pacijent je propisan protuupalni lijekovi, analgetici. Liječenje počinje s imobilizacijom udova, a zatim je propisana terapija protiv edema.

I u stvari, au drugom slučaju pacijentica propisuje vitamine B, C i E. To je neophodno kako bi se obnovila cirkulacija krvi.

Liječenje neurita radijalnog živca koristi se u kombinaciji s dodatnim metodama za brzo i učinkovito liječenje bolesti.

Dakle, pacijent je propisana fizioterapija:

Njihov glavni cilj je povratak osjetljivosti, kao i povećanje mišićnog tonusa. Obično se ne propisuju odmah, ali na kraju prvog tjedna liječenja.

Osim toga, primjenjuju se sljedeći postupci:

Poglavlje 15. LFC za bolesti i ozljede perifernog živčanog sustava

Neuritis je periferna bolest živčanog sustava koja se javlja kao posljedica traumatskih ozljeda, infektivnih upalnih bolesti (difterija, gripe itd.), Nedostatka vitamina (vitamina B), opijanja (alkohola, olova) i metaboličkih poremećaja (dijabetes).

Najčešći neuritis živčanog lica, neuritis radijalnog, srednjeg, ulnarnog, sciaticnog, femoralnog i tibijalnog živca.

Priroda funkcionalnih poremećaja kod ozljeda perifernog živca gornjih i donjih ekstremiteta određuje se njihovim položajem i stupnjem oštećenja. Klinička slika neurita manifestira se smanjenom osjetljivošću (bol, temperatura, taktilni), motor i vegetotrofični poremećaji.

Poremećaji pokreta u slučaju neurita se manifestiraju u razvoju pareze ili paralize.

Periferna (flacidna) paraliza popraćena je mišićnom atrofijom, smanjenjem ili nestankom refleksa tetive, mišićnim tonovima, trofičkim promjenama, poremećajima osjetljivosti kože i boli kada se protežu mišići.

U složenom restaurativnom tretmanu zauzimaju važno mjesto vježbanja, masaže i fizioterapije.

Ciljevi složenog rehabilitacijskog tretmana za perifernu paralizu:

- poticanje regeneracije i disinhibition of nervous areas u stanju ugnjetavanja;

- poboljšanje opskrbe krvlju i trofički procesi u fokusu lezije kako bi se spriječilo nastanak prianjanja i promjene kostiju;

- jačanje paretičkih mišića i ligamenta;

- prevencija kontraktura i zglobne krutosti;

- obnavljanje radne sposobnosti kroz normalizaciju motoričkih funkcija i razvoj kompenzacijskih uređaja.

Terapija vježbanja kontraindicirana je u teškim bolovima i ozbiljnom općem stanju pacijenta. Metoda i priroda rehabilitacijskih mjera određuju priroda poremećaja kretanja, njihova lokalizacija i stadij bolesti.

Razlikuju se sljedeća razdoblja: raniji oporavak (2-20. Dan), kasni oporavak ili glavni (20-60. Dan) i preostali (više od 2 mjeseca).

Tijekom kirurškog zahvata na živcima, privremene granice svih razdoblja su nejasne: primjerice, rano razdoblje oporavka može trajati i do 30-40 dana, kasno - 3-4 mjeseca, a ostatak - 2-3 godine.

Rano razdoblje oporavka. S razvojem paralize, stvaraju se optimalni uvjeti za obnovu ozlijeđenih ekstremiteta - koriste se liječenje položaja, masaža i fizioterapija.

Liječenje po položaju propisano je kako bi se spriječilo prekomjerno povećanje oslabljenih mišića; u tu svrhu koriste se gume koje podupiru udove, posebne "styling", korektivne odredbe. Liječenje po položaju se provodi tijekom cijelog razdoblja - osim klasa u terapeutskoj gimnastici.

Posebnost masaže za perifernu paralizu je diferencijacija njegovih učinaka na mišiće, strogu dozu intenziteta i segmentalno-refleksno djelovanje učinka (masaža ovratnika, lumbosakralnih područja). Masaža aparata (vibracija), izvedena u "motornim točkama" i duž paretičkih mišića; vortex i mlazni podvodni masaža kombinirajući pozitivan temperaturni učinak tople vode i njezin mehanički učinak na tkaninu.

U nedostatku motoričkih funkcija, fizikalna terapija (elektroforeza s kalcijevim ionima) koristi se za poboljšanje provođenja živaca.

Nakon fizioterapijskih postupaka, održavaju se klasične gimnastičke klase; s potpunom paralizom, uglavnom se sastoje od pasivnih i ideomotornih vježbi. Preporučljivo je kombinirati pasivne vježbe s aktivnim pokretima u onim raži zglobovima simetričnog kraja.

Tijekom nastave, posebno je potrebno pratiti pojavu dobrovoljnih pokreta, odabirom optimalnih početnih položaja i nastojati podržati razvoj aktivnih pokreta.

U kasnom razdoblju oporavka, također se koriste liječenje u položaju, masaža, fizioterapija i fizioterapija.

Liječenje po položaju dozira se u prirodi i određuje dubina pareze: što je dublja lezija, to je trajanje tretmana po položaju (2-3 minute do 1,5 sata).

Masaža se obavlja različito, u skladu s lokalizacijom lezije mišića. Intenzivnije masirajte oslabljene mišiće; primjenjujući tehnike ublažavanja i površnog trljanja, njihovi antagonisti se opuštaju.

Fizioterapijski tretman nadopunjuje elektrostimuliranjem mišića.

Sljedeći način terapijske gimnastike daje pozitivan učinak: aktivno kretanje u simetričnim zglobovima zdravog ekstremiteta, pasivno kretanje u zglobovima pogođenog ekstremiteta, prijateljske aktivne, olakšane vježbe uz sudjelovanje oslabljenih mišića. Olakšanje funkcionalnog opterećenja postiže se odabirom odgovarajućih početnih položaja za izvođenje vježbi koje smanjuju inhibicijski učinak težine segmenta ekstremiteta. Kako bi se smanjila trenja, koristi se potpora segmentu ekstremiteta mekim remenom (u težini). Olakšajte rad paretičkih mišića i vježbajte u toploj vodi. U preostalom razdoblju nastavi nastavu u medicinskoj gimnastici; broj primijenjenih vježbi za obuku domaćih i stručnih vještina značajno raste; uvedene su igre i sportovi te primijenjeni elementi; formiraju se optimalni kompenzacijski uređaji.

Pacijentu je propisana masaža (15-20 postupaka). Tijek masaže se ponavlja za 2-3 mjeseca.

Liječenje po položaju određeno je ortopedskim zadacima (progiba nogu ili ruke), a provodi se uz pomoć ortopedskih i protetičkih proizvoda (uređaja, učitelja, posebne obuće).

U tom razdoblju, kontraktura i ukočenost u zglobovima posebno su teški. Izmjena pasivnih pokreta s aktivnim vježbama raznih prirode i masažom neodjeljivih odjela, termički postupci omogućuju Vam da vratite potrebni raspon pokreta.

Uz postojanost sekundarnih promjena u tkivima, koristi se mehanoterapija, koja se učinkovito koristi u vodi.

Neuritis živčanog lica

Najčešći uzroci razvoja lezija nerve lica su infekcija, hipotermija, trauma i upalne bolesti uha.

Klinička slika. Uglavnom karakterizira akutni razvoj paralize ili pareze imitirajućih mišića. Pogođena strana postaje slaba, letargična; treptanje trepavica je uznemireno, oko nije potpuno zatvoreno; nasolabijalni omotač izglađen; lice je asimetrično, čvrsto zategnuto; nerazgovjetan govor; pacijent ne može naborati čelo niti brijati obrve; postoji gubitak okusa, suzenje.

Aktivnosti za rehabilitaciju uključuju terapiju položaja, masažu, fizioterapiju i fizioterapiju.

- poboljšanje cirkulacije krvi u licu (posebno na zahvaćenom dijelu), vratu i cijelom području vrata;

- obnova funkcije imunoloških mišića, slabog govora;

- sprečavanje razvoja kontraktura i prijateljskih pokreta.

U ranom razdoblju (1-10. Dan bolesti) koristite tretman položaja, masažu i terapeutske vježbe. Liječenje s položajem uključuje sljedeće preporuke:

- spavati na strani (na strani lezije);

- za 10-15 minuta (3-4 puta na dan) da sjesti s glave pognut u smjeru poraza, podupirući ga sa stražnjom rukom (odmarajući se na lakat); zategnite mišiće sa zdrave strane na stranu lezije (odozdo prema gore) uz pomoć šala, dok nastojite vratiti simetriju lica.

Kako bi se uklonila asimetrija, ljepljiva traka se primjenjuje sa zdrave strane pacijentu, usmjerenu protiv želje zdravih mišića. To se provodi čvrstom fiksiranjem slobodnog kraja žbuke na posebnu masku kaciga, proizvedenu pojedinačno za svakog pacijenta (sl. 36).

Liječenje se provodi tijekom dana. Prvi dan - 30-60 minuta (2-3 puta na dan), uglavnom tijekom aktivnih mimic radnji (hrana, razgovor). Tada se njegovo trajanje povećava na 2-3 sata dnevno.

Masaža započinje s ovratnikom i vratom. Nakon toga se izvodi masaža lica. Pacijent sjedi zrcalom u rukama, a masažni terapeut nalazi se nasuprot pacijenta, kako bi vidio cijelo njegovo lice. Pacijent izvodi vježbe koje su preporučene tijekom postupka, uz poštivanje točnosti njihove izvedbe uz pomoć zrcala. Tehnike masaže - milovanje, trljanje, lako gnječenje, vibracije - provode se prema blagoj metodi. U prvim danima masaže traje 5-7 minuta; onda se njegovo trajanje povećava na 15-17 minuta.

Masaža mišića lica uglavnom je točkasta tako da su pomicanja kože beznačajna i ne protežu kožu zahvaćene polovice lica. Glavna masaža se izvodi iz unutrašnjosti usta, a svi pokreti masaže kombiniraju se s terapijskim vježbama.

Terapijska gimnastika je uglavnom usmjerena na mišiće zdrave strane - to je izolirana napetost mišićnih mišića i mišića koji okružuju oralni jaz. Trajanje zaposlenja - 10-12 minuta (2 puta dnevno).

U glavnom razdoblju (od 10. do 12. dana od nastanka bolesti do 2-3 mjeseca), uz uporabu masaže i tretmana sa položajem, izvode se posebne fizičke vježbe.

Liječenje po položaju. Njeno trajanje povećava se na 4-6 sati dnevno; alternira s LH i masažom. Također se povećava stupanj napetosti ljepljive žbuke, postižući hiperkorekciju, s značajnim pomakom na bolnu stranu, kako bi se postigla istezanje i time slabljenje mišića na zdravoj strani lica.

U nekim slučajevima, ljepljiva žbuka se održava 8-10 sati.

Uzorak posebnih vježbi za treniranje mišića lica

1. Podignite obrve.

2. Naborajte obrve (namrštite se).

3. Pogledaj dolje; zatim zatvorite oči, držite kapke na zahvaćenom dijelu prstima i držite ih zatvorene 1 min; otvorite i zatvorite oči 3 puta za redom.

4. Nasmiješite se usta zatvorenim.

6. Spustite glavu dolje, udišite i "njuškajte" (vibrirajte usnama) tijekom isteka.

8. Napunite nosnice.

9. Podignite gornju usnicu, izlažući gornje zube.

10. Spustite donju usnicu, izlažući donje zube.

11. Osmijeh s otvorenim ustima.

12. Udahnite na osvijetljenu utakmicu.

13. Sakupiti vodu u ustima, zatvoriti usta i isprati, pokušavajući ne izlijevati vodu.

15. Pomaknite zrak od polovine usta do druge naizmjenično.

16. Spustite kutove usta dolje (usta zatvorena).

17. Držite jezik i uskoci.

18. Otvorite usta, pomičite jezik naprijed-natrag.

19. Otvorite usta, pomičite jezik lijevo i desno.

20. Povucite "cijev" usana.

21. Slijedite oči prsta koji se kreću u krugu.

22. Povucite obraze (zatvorene usta).

23. Spustite gornju usnicu na dno.

24. S vrhom jezika, vozite duž desni naizmjence desno i lijevo (sa zatvorenim ustima), pritiskajući ih jezikom s različitim silama.

Vježbe za poboljšanje artikulacije

1. Izgovoriti zvukove "o", "i", "u".

2. Izgovoriti zvukove "p", "f", "u", zbrajanjem donje usne ispod gornjih zuba.

3. Izgovorite kombinacije zvuka: "oh", "fu", "phi" itd.

Izgovorite riječi koje sadrže te kombinacije zvuka u slogovima (o-kosh-ko, fekala, i-zyum, pu-fi, var-fo-lo-mei, i-vol-ha itd.).

Navedene vježbe se izvode ispred zrcala uz sudjelovanje instruktora vježbanja i pacijenti se moraju samostalno ponoviti 2-3 puta dnevno.

U preostalom razdoblju (nakon 3 mjeseca) koriste se masaža, držanje tijela i terapeutske vježbe u glavnom razdoblju. Značajno povećava udio fizioterapije čiji je zadatak vratiti simetriju lica. U tom se razdoblju povećava trening mišića lica. Vježbe za oponašanje mišića trebale bi se izmjenjivati ​​s tonikom i dišnim sustavom.

Neuritis brahijalnog pleksusa

Najčešći uzroci brahijalnog pleksusnog neurita (plexitis) su: trauma u slučaju dislokacije humero; rana; Visoko pričvršćeni kabel za dugi rok. S porazom cijelog brahijalnog pleksusa javlja se periferna paraliza ili pareza i oštar pad osjetljivosti na ruku.

Razvijaju se paraliza i atrofija sljedećih mišića: deltoidni, biceps, unutarnji ramena, savijanje ruke i prstiju (ruka visi kao bič). U složenom tretmanu, vodeća metoda je liječenje sa položajem: ruke su polu-savijene i postavljene su na dugo s jastucima zasađenim u području metakarpophalangealnog zgloba.

Podlaktica i ruka (u prstima) obješeni su na šal. Preporučuju se posebne vježbe za ramena, mišiće ramena, podlakticu i ruku, kao i opće vježbe u razvoju i disanju.

Kompleks posebnih vježbi za plexitis (prema A. N. Tranquillatti, 1992)

1. I. str. - sjedi ili stoji, ruke na pojasu. Podignite ramena gore - niže. Ponovite 8-10 puta.

2. I. p. - isti. Ravnati oštrice ramena, a zatim se vratiti na polaznu poziciju. Ponovite 8-10 puta.

3. P.p. - isto, ruke dolje. Podignite ruke gore (zglobovi na ramena), širite laktove na strane, a zatim ponovno pritisnite na svoje tijelo. Kružni pokreti ruku savijen na lakat (pokreti na ramenu) u smjeru kazaljke na satu i protiv nje. Ponovite 6-8 puta. Pokreti zahvaćene ruke izvode se uz pomoć metodističke vježbe.

4.p. - isto. Savijte ranjenu ruku, zatim ispravite; odnesite je na stranu (ravno ili savijeno na lakat), a zatim se vratite u SP Ponovite 6-8 puta. Vježba se izvodi pomoću metodologa ili zdrave ruke.

5. I.p. - stoji, naslonjena u smjeru ranjene ruke (druga ruka na remenu). Kružni pokreti s ravnim krakom u smjeru kazaljke na satu i protiv nje. Ponovite 6-8 puta.

6.p. - isto. Letite s obje ruke, naprijed-natrag i prijeđite ispred sebe. Ponovite 6-8 puta.

7. I.p. - stoji ili sjedi. Nagnute naprijed, savijte bolnu ruku u lakat i ispravite zdravom rukom. Ponovite 5-6 puta.

8. I.p. - isto. Zakrenite podlakticu i ruku s dlanom prema sebi i daleko od vas. Ponovite 6-8 puta.

Ako je potrebno, također se izvode pokreti zglobova zgloba i prstiju.

Postupno, kada ozlijeđena ruka već može držati predmete, vježbe s štapom i kugom uključene su u kompleks LH.

Paralelno s terapijskom gimnastikom, propisana su hidrokineziterapija, masaža i fizioterapija.

Neuritis ulnog živca

Najčešće nastaje neuritis ulnarskog živca uslijed kompresije živaca na području zgloba lakta koji se javlja kod osoba čiji je rad povezan s potporom koljena (na stroj, stol, radni stol) ili tijekom produženog sjedenja, stavljajući ruke na naslone za ruke.

Klinička slika. Četka vise; nedostaje supinacija podlaktice; smanjuje se funkcija međusobnih mišića ruke, u vezi s tim prsti su savijeni ("kandži"); pacijent ne može uzeti i držati predmete. Postoji brzu atrofiju međusobnih mišića prstiju i mišića dlana na stranu malog prsta; ponovo se produžuje glavna falanta prstiju, savijanje srednjeg i phalanges noktiju; Uzgoj i primanje prstiju je nemoguće. U takvom položaju dolazi do rastezanja mišića koji pružaju podlakticu i javlja se kontraktura mišića koji savijaju ruku. Stoga, od prvih sati poraza ulnarskog živca, na ruke i podlakticu primjenjuje se posebna udlaga. Ruku daje položaj mogućeg proširenja u zglobnom zglobu, a prsti imaju polu-savijeni položaj; podlaktica i ruka su obješeni na šal u položaju savijanja u zglobu koljena (pod kutom od 80 °), tj. u središnjem fiziološkom položaju.

Terapija vježbanja postavljena je 2. dana nakon nanošenja zavoja. Od prvih dana (zbog nedostatka aktivnih pokreta) početi se baviti pasivnom gimnastikom, gimnastikom u vodi; učiniti masažu. Budući da se pojavljivanje aktivnih pokreta počinje baviti aktivnom gimnastikom.

Tranquilitat predlaže uključiti sljedeće vježbe u kompleks terapijskih vježbi.

1. I.p. - sjedi kraj stola; na njemu leži ruka na lakat, podlaktica okomita na stol. Spuštanje palca prema dolje, podignite indeksni prst, a obrnuto. Ponovite 8-10 puta.

2. P.p. - isto. Uz zdravu ruku, zgrabite glavnu falanx od 2-5 prstiju ozlijeđene ruke tako da se palac zdrave ruke nalazi na dlanu, a ostali sa stražnje strane ruke. Savijte i poravnajte glavne fijane prstiju. Zatim, premjestivši zdravu ruku, također savijati i odmaknuti prosječne falange.

Zajedno s LH, provodi se elektrostimulacija mišića koji su inervirani ulnarnim živcima. Kada se pojavljuju aktivni pokreti, u klase su uključeni elementi radne terapije (modeliranje od glina, glina), kao i trening u hvatanju sitnih šibica, čavala, grašaka itd.

Neuritis femoralnog živca

Kad je neuritis bedrenog živca paralizovao kvadriceps i mišiće. Pokreti pacijenta s ovom bolešću su oštro ograničeni: nemoguće je savijati nogu savijena na koljenu; (trčanje i skakanje nemoguće je, stojeći i penjanje stepenice su teški, kreće se od sklona položaja do sjedećeg položaja, kada je neuritis femurnog živca, gubitak osjetljivosti i oštre boli moguće.

U slučaju paralize mišića, koriste se pasivni pokreti i masaža. Dok se oporavljaju, koriste se aktivni pokreti: produžetak nogu, primanje kuka na zdjelicu, prijelaz sa sklona položaja na sjedeći položaj, vježbe s prevladavanjem otpora (s blokovima, oprugama, na simulatorima).

Uz medicinsku gimnastiku, koriste se masaža, elektrostimulacija paretičkih mišića itd.

Ispitajte pitanja i zadatke

1. Koji su simptomi karakteristični za kliničku sliku neurita?

2. Zadaci složenog rehabilitacijskog tretmana periferne paralize i karakteristike njezinih razdoblja.

3. Klinička slika neurita živčanog lica i metode rehabilitacije u različitim razdobljima.

4. Klinička slika brahijalnog pleksusnog neurita (plexitis). Posebne vježbe za ovu bolest.

5. Klinička slika ulnarnog neurita. Metoda vježbanja za ovu bolest.

Terapeutska gimnastika u programu fizičke rehabilitacije za ozljede pojedinih živaca gornjih ekstremiteta. Traumatska oštećenja medijalnog živca

Traumatsko oštećenje medijalnog živca dovodi do atrofne pareze ili paralize savijalaca ruke, prstiju I i II, pronatora ruke, mišića koji se suprotstavljaju prstu prema prstima i označavaju atrofiju žila. To daje četkicu osebujni izraz "četkice majmuna" - četka je ravna, prvi prst je na istoj ravnini s ostalima. Mozak poremećen ili nemoguć: pronalizacija podlaktice, savijanje ruke, osobito I i II prstiju, hvatanje funkcije ruke. Obilježen je izrazitim vegetotropnim poremećajima i boli u spaljivanju (Slika 4.3, 4.4).


Sl. 4.3. Pacijent P., 35 godina. Oštećenje srednjeg živca na razini ruke


Sl. 4.4. Pacijent O., 25 godina. Oštećenje središnjeg živca na razini podlaktice

Fizička rehabilitacija započinje tretmanom s položajem koji ima za cilj stvaranje polu-savijenog položaja ruku u metakarpophalangealnim i interfalangealnim zglobovima, koji se podupiru na udicu ili udlagu, a koji se povremeno uklanjaju tijekom dana. Također se koriste vježbe slanjem impulsa za savijanje ruke, prstiju, pronaciju podlaktice, u kombinaciji s aktivnim pokretima zdrave ruke. Broj ponavljanja vježbe postupno se povećava na 8-12.

Pasivna sanacijska gimnastika također se izvodi u položaju pacijenta sjedi i kombinira s aktivnim terapeutskim vježbama za zdrave mišiće ozlijeđenog udova i na intaktnoj ruku. Svrha pasivne gimnastike je razvijanje fleksibilnih pokreta ruku i prstiju, proniranja podlaktice, suprotstavljanja prvom prstu ostalima. Teret se postepeno povećava na 10 do 14 vježbi 4-5 puta dnevno.

Pasivne i aktivne terapijske vježbe usmjerene na jačanje zahvaćenih mišića. Dodjeljivanje vježbi za savijanje ruku, I i II prstiju, suprotno prvom prstu s ostatkom, pronanje podlaktice. Broj ponavljanja vježbi postupno se povećava od 4 do 10 do 14. Kombiniraju se s fizičkim vježbama za zdrave mišiće ozlijeđenih i zdravih ekstremiteta, kao i općim jačanjima tjelesnih vježbi i vježbama disanja. Tada se izvode vježbe s otporom, utezi, vježbe na gimnastičkoj opremi, švedska ljestvica.

Za razvoj praktičnih vještina primijenjeni su elementi profesionalne terapije. Dakle, u preoperativnim i ranim postoperativnim razdobljima liječenja, gimnastika je usmjerena na sprečavanje komplikacija nakon imobilizacije, koja se očituje u obliku atrofije mišića i kontraktura, vaskularnog spazma. Aktivne tjelesne vježbe se primjenjuju na mišiće i krvne žile izvan gipsa, kao i na zdravu granu s teretom. Gimnastika nadopunjuje kompleks vježbi s ideomotornim djelima i izometričkom napetosti mišića pod gipsom. Nakon prestanka fiksacije na pozadini restaurativnih vježbi koristite pasivne, pasivno aktivne i aktivne pokrete u zglobovima, ideomotorne i izometričke vježbe. Za svaki oštećeni živac gornjih ekstremiteta odabran je poseban skup fizičkih vježbi.

Stoga, u slučaju oštećenja radijalnog živca, ciljna postavka je razvoj savijanja ruku i prstiju, vodstva prvog prsta, te za ulnarsku i medijsku fleksiju živaca prstiju, nasuprot prvom i petom prstu. Kako se živci regeneriraju i innervacija mišića obnavlja, primjenjuju se posebne vježbe s objektima, jačanje i suzbijanje, korekcija.

Slijedom toga, posebna medicinska gimnastika s oštećenjem perifernih živaca bi trebala pridonijeti poboljšanju krvne i limfne cirkulacije, trofizmu pogođenog segmenta i pridonijeti bržem oporavku oštećenih funkcija ili razvoj odgovarajućih mehanizama za kompenzaciju koji mogu učinkovito zamijeniti oštećene ili izgubljene funkcije. Kinesiterapija vam omogućuje da razvijete racionalne načine korištenja naknade koja je nastala za pacijenta u procesu rehabilitacijskog liječenja.

U akutnom razdoblju sva sredstva i metode fizikalne terapije trebaju biti usmjereni na sprečavanje posljedica traumatske bolesti i komplikacija postimmobilizirovannyh, koje se manifestiraju u obliku cirkulacijskih poremećaja, distonije i atrofije mišića, kontraktura u zglobovima.

Aktivne gimnastičke vježbe se koriste za zglobove izvan gipsa, kao i za zdravu granu s opterećenjem, otpornosti i otpornosti (proprioceptivni učinci na ozlijeđeni ud). Za mišiće pod gipsom, propisana je vježba s izometričkom napetosti. Nakon prestanka fiksacije na pozadini općih tjelesnih vježbi za tijelo i netaknute ruke, pasivno, aktivno-pasivno i aktivno kretanje za ozlijeđeno tijelo koristi se u kombinaciji s ideomotornim i izometričkim vježbama.

Za svaki skup denerviranih mišića odabran je poseban kompleks terapeutske gimnastike. Dakle, s traumatskim ozljedama radijalnog živca, glavna zadaća terapeutske gimnastike je razvoj proširenja ruke, prstiju i olova prvog prsta, te oštećenja srednjeg i ulnarnog živca - fleksibilnost prstiju i suprotnost prvog i petog prsta. Ovo, zajedno s terapeutskom gimnastikom, promiče uporabom posebnih predmeta, uređaja i uređaja s utezima, otpornosti i protivljenja, korekcije položaja, mehaničke i profesionalne terapije.

U završnoj fazi fizičke rehabilitacije, uz uporabu mehanoterapije, vježbi s predmetima, opterećenjem i otporom, velika je važnost povezana s funkcionalnom profesionalnom terapijom - terapeutskom upotrebom različitih procesa rada i radnih operacija. U odabiru radnih operacija važno je usredotočiti se na funkcionalni nedostatak pacijenta, uzimajući u obzir struku i dob žrtve. Konačni rezultat fizičke rehabilitacije trebao bi biti društvena i radna orijentacija žrtve, izvedba domaćih i industrijskih funkcija. Za rješavanje svih ovih pitanja, osim gimnastike, potrebna je sveobuhvatna, znanstveno utemeljena primjena komplementarnih metoda fizikalne terapije (tablica 4.1).

TABLICA 4.1. Shema zanimanja aktivnom medicinskom gimnastikom na kombinaciji oštećenja živaca ruke

Fizioterapija i refleksoterapija, balneoterapija i ljekovito blato su naširoko korišteni, koji u kombinaciji s pasivnim i aktivnim terapeutskim vježbama poboljšavaju metaboličke procese, trofične denervirane mišiće, sprečavaju razvoj zajedničkih kontraktura. Istodobno, pasivna medicinska gimnastika treba provoditi uz maksimalnu amplitudu pokreta u zglobovima, posebice u malim. Aktivne terapeutske vježbe također se trebaju provesti uz najveći mogući raspon kretanja, ali opterećenje motora treba biti strogo pojedinačno i dozirano zbog brzog umora oštećenih mišića. Važno je kombinirati aktivnu medicinsku gimnastiku s opuštanjem oštećenih mišića, aktivnim vježbama za obnavljanje i disanje, kao i masažom i balneoterapijom.