Osnovna pravila za liječenje čira na pritisak

Varikozne vene

Bedsore bedrored pacijenata javljaju se na mjestu gdje koža dolazi u dodir s tvrdom površinom i pod pritiskom tjelesne težine. Postoje ležajevi u gotovo bilo kojem mjestu gdje se mekano tkivo može stisnuti.

Ako je pacijent prisiljen ležati na leđima, formira se na području stražnjice i donjeg dijela leđa, između lopatica. Kada se postavlja na stranu, bedra se javljaju na bedro, rame - u polovici tijela, na kojem se bolesnik okreće.

Liječenje komprimiranog tkiva trebalo bi se provesti u početnoj fazi, sve dok necrotski proces u mekim tkivima ne započne. Ako se trofizam tkiva uznemiri i dolazi do nekroze, tada se takve komplikacije u budućnosti pretvaraju u duboke i bolne ulkus pacijenta.

Prva pomoć u otkrivanju ležajeva je eliminirati kontakt s odjećom i tvrdom površinom. Da biste to učinili, liječnici preporučuju upotrebu posebnih krugova koji stvaraju suspendiranu situaciju za ljudsko tijelo. Koža neće biti pari, manje komprimirana, mjesta mogućih ležajeva čuvaju se čistima i suhim. U budućnosti, liječnik će vam reći kako pravilno liječiti kožu i naznačiti koje specifične načine možete koristiti u određenom slučaju.

Opća načela skrbi

Pravilno liječenje pritisnih čireva nije teško, ali u početnoj fazi skriveni skrbnici imaju više pitanja nego odgovora. Na primjer, ne razumiju kako se liječiti ramenima, bez obzira na mogućnost da ih se rasprši sjajno zelenom, koliko često je potrebno to učiniti. Neke od informacija o tim pitanjima nalaze se u sljedećim uputama:

 1. Kod pomaganja pacijentu u krevetu strogo je zabranjeno korištenje agresivnih lijekova - briljantnih zelenih, joda, vodikovog peroksida i kalijevog permanganata.
 2. Za liječenje pogođenih područja potrebno je koristiti blagi lijek koji se temelji na klorheksidinu.
 3. Zabranjeno je rukama dotaknuti rane, morate izravno pristupiti iz boce.
 4. Potrebno je koristiti sredstva ovisno o stanju kože pacijenta, na stupnju razvoja patološkog procesa.
 5. Vrijedno je koristiti sredstva koja ne zahtijevaju česta mijenjanje materijala za odijevanje.
 6. Obradite površinu kože jednom dnevno ili prema uputama liječnika.
 7. Okrenite pacijenta preko svakih sat i pol i držite ga od ležećih na leđima - tako da će liječiti mnogo brže.
 8. Stavite pacijenta na osnovnu ploču ili poseban madrac kako biste spriječili krevet.

Algoritam za liječenje bedra je jednostavan, ali ga je potrebno paziti da pomogne bolesnoj osobi. Razmotrite kako pravilno obraditi kožu u fazama:

 1. Nositelj mora temeljito oprati ruke i staviti masku na lice.
 2. Mala količina kamfornog alkohola ulijeva se u sterilnu posudu i umočena je vunena tkanina.
 3. Pružite pacijentu poziciju da slobodno radite sa zahvaćenom mjestu.
 4. Pregledajte kožu za nove komplikacije.
 5. Operite zdravu kožu blagim sapunom i osušite.
 6. Mjesto kreveta obrišite kamfornim alkoholom.
 7. Kako bi se smanjio pritisak na pacijentovu kožu, potrebno je izravnati krevet gdje je pacijent ležao, ukloniti mrvice, nabore.
 8. Ako je potrebno, nanesite tanki sloj masti propisane od strane liječnika.
 9. Ispod leđa, donjeg dijela leđa, oštricama ramena i ostalim izbočenim dijelovima tijela, možete staviti poseban krug, a ako ne, pjenastu podlogu umotanu u platno.
 10. Nemojte stavljati tretiranu stranu i leđa pacijenta na krevet, dopustiti da se koža "odmori" na ovom mjestu i oporavi.
 11. Zatim skrbnik uklanja sve upotrijebljene predmete, dezinficira alate, uklanja rukavice i pere ruke s dezinficijensom.

Izbor lijekova ovisno o pozornici

Medicinska znanost klasificira listove u četiri faze. U različitim fazama, lezije kože karakteriziraju specifični procesi koji se pojavljuju u njemu:

 1. U prvoj fazi pojavljuje se crvenilo kože, koja se pritiskom ne okreće bijelom. U nekim slučajevima, crvenilo je popraćeno oticanje.
 2. U drugoj fazi, osim crvenila, javljaju se blisteri s čireve. U ovoj fazi, tijelo počinje upalni proces, pa je vrlo važno zaustaviti ublaženu reakciju kože na vrijeme.
 3. U trećoj fazi pojavljuju se česti ulkus, koža je ozlijeđena, a čirevi dopiru do masnog i mišićnog tkiva. Istodobno površina rane može sadržavati gnoj.
 4. Najstrašnija i prijeteća je četvrta faza, kada je proces suppurative uspješno pokriva čak i tetive, ponekad čak i do kosti. Kada je upala rane napunjena gnojem. Najteže liječiti komplikacije četvrtog stupnja. Često se pojavljuju, pogotovo ako pacijent u prethodnoj fazi nije dobio odgovarajuću skrb.

Kako i što liječiti rane u lažnom pacijentu ovisi o gore opisanim stadijima:

  Briga o prvom stupnju oštećenja najjednostavnija je - površina kože se mora čistiti svakih nekoliko sati s alkoholom kamfora, obradenim ekstraktom Sophora ili morskom prašinom. Koristite mast Argosulfan, Dermazin, Tsindol. Vrlo je važno da se koža ne zamagljuje i ne slomi. Kada se obrađuju krema, oni nikako nisu dopušteni da masažu, pritisnuti na njihovu površinu. Koža u ovom slučaju postaje tanja od normalne, pa postoji visok rizik da će oštetiti njezin integritet.

Druga faza je drugačija od prvog i karakterizira pooštravanje procesa. U ovom slučaju, upotreba lijekova je obavezna. Liječnici savjetuju liječenje kože antiseptičkim, izbor koji pada na Chlorhexidine - najbogatiji agent za kožu. Neposredno nakon liječenja fekalne površine, površina se može razmazati Actoveginom, Argosulfanom, Iruksolom ili Solcoserylom.

Levomekol će također biti učinkovit, ali trebali biste zaustaviti odabir jednog lijeka. Da biste apsorbirali suvišnu vlagu, možete koristiti obloge Hydrosorb Comfort - oni pružaju suhu kožu. Pri liječenju možete koristiti aplikacije za liječenje rana, među kojima pozitivna povratna informacija ima alat Multiferme. Unatoč činjenici da su prigušnice za upijanje vlage i aplikacije za zacjeljivanje rana vrlo skupe, i dalje su vrijedne kupnje. To značajno smanjuje razdoblje regeneracije kože u slučaju komplikacija.

U trećoj i četvrtoj fazi zdravstvena zaštita je neophodna. Na pregled pacijenta, liječnik će pokazati kako liječiti ranu, ukloniti nekrotične mase koje su prisutne u zahvaćenom području kože. Nakon toga, liječnik primjenjuje zacjeljivanje rana ili apsorbirajuću odijelu. Jednom kada su zahvaćene površine u potpunosti obrađene, mogu se nanositi lijekovi - Levomekol, Iruksol, Bepanten.

Najučinkovitije sredstvo

Prije liječenja kreveta morate odabrati prave lijekove. Ljekarne imaju širok raspon proizvoda, ali njihov izbor ovisi o razvojnoj fazi visine.

Međutim, svi proizvodi imaju sljedeća pozitivna svojstva:

 • poboljšati cirkulaciju krvi;
 • poticanje procesa regeneracije;
 • spriječiti razvoj bakterijskih infekcija;
 • eliminirati bol i nelagodu u zahvaćenom području.

Među alatima koji se najčešće koriste, imamo na umu sljedeće:

 1. Metiluracil - sredstvo za poboljšanje staničnog metabolizma, potiče regenerativne procese na koži, liječi rane.
 2. Levocin - sredstvo uključuje u svom sastavu levomicetin, koji ima antibakterijska svojstva, kao i metiluracil, anestetik i aktivne enzime. Uz Levosinovu pomoć, rane se mnogo brže liječe, a bol se gotovo ne osjeća.
 3. Levomekol je poznato sredstvo za liječenje bronhitisnih poremećaja, ima antibakterijski učinak liječenja rana;
 4. Metrogyl-gel ima veliku djelotvornost u porazu rana patoloških mikroorganizama. Pomoću ovog alata ne možete nositi samo s bakterijama, već i zaustaviti simptome trećeg i četvrtog stupnja (Noa, neugodni mirisi, itd.).

Među poznatim lijekovima za krema se također može nazvati:

 • solkoseril;
 • Cinka mast;
 • Algofin;
 • Iruksol;
 • Betadin;
 • Bepanten;
 • Thiotriazolin.

Vrlo je važno da liječnici propisuju masti kako ne bi propustili početak akutnog procesa ublažavanja. Često, ljudi koji se brinu za bolesne žale: ne mazam na krevetu, i postaju sve više i više pogoršani. Ne mora se previše površno približiti krevetu, nije samo crvenilo i pritisak - to su ozbiljni patološki procesi koji se razlikuju po težini tečaja. Svaki pacijent treba savjetovati liječnik, nakon čega možete koristiti sredstva koja će stručnjak propisati. Inače, neprofesionalna skrb za krevet može samo naštetiti pacijentu u krevetu.

Ne samo medicinsko osoblje može liječiti pacijentovu kožu. Ako pacijent laže, ali njegovo stanje je zadovoljavajuće, pacijent se otpušta kući, gdje će se rodbina i dalje brinuti za njega. Pa, ako postoji prilika za korištenje usluga osobe s medicinskim obrazovanjem, ali u nedostatku takvog doma treba naučiti da se pravilno brine za bedridden pacijenta. Ako kompetentno izvršite sve radnje i primijetite patološke procese koji su započeli s vremenom, onda se u većini slučajeva mogu izbjeći ozbiljne komplikacije.

Klorheksidin za fekalije

U ovom pregledu bavit ćemo se boljim razlogom zašto se klorheksidin preporučuje za uporabu u krevetu i kako je potrebno provesti postupak za njihovo liječenje. Odmah treba napomenuti da je pojava pritisnih čeljusti bolje spriječiti nego liječiti ih. Pojavljuju se zbog dugotrajnog pritiska na istu površinu tijela, zbog čega su malene posude oštećene, opskrba krvi je zaustavljena, a tkiva počinju umrijeti.

Izbor antiseptik

Izvođenje tretmana ležajeva je prilično složen i dugotrajan postupak na koji se prvo mora pripremiti. U većini slučajeva skrb za krevetce na području stražnjice prilično je neprikladan, s obzirom da pacijent leži i stalno se nalazi na leđima. Stoga, antiseptički pripravak za liječenje mora biti jednostavan za rukovanje i uz minimalnu potrebu za promjenama odijevanja.

Važno je znati da liječenje kreveta ne vrijedi Zelenko, vodikov peroksid, jod i kalijev permanganat, jer doprinose sušenju kože i oštećenja struktura granulacijskih tkiva. Najjednostavniji izbor je liječenje klorheksidinske čireve.

Klorheksidin se utvrdio kao snažan antiseptik koji ne samo da dezinficira, već također nema negativan učinak na gornje slojeve epiderme i može se redovito koristiti.

Na primjer, vodikov peroksid se može koristiti samo u određenim slučajevima, budući da postoje ograničenja u upotrebi, upotreba klorheksidina iz ležajeva nema ograničenja.

Uputstva za liječenje upale

Kako bi se pravilno provodio postupak mijenjanja presvlačenja i liječenja bedra u kući, potrebno je pripremiti sljedeće komponente:

 • sterilna gaza, zavoj i pamuk;
 • antiseptik - klorheksidin;
 • alkohol;
 • baktericidna mast;
 • hipertonska otopina.

Dakle, ako se prvo stadija i koža na zahvaćenom području ne oštećuju, liječenje se može provesti tretiranjem zahvaćene površine morskom krvavom uljem ili alkoholom kamfora bez trljanja i bez klorheksidinskog antiseptičkog djelovanja.

Ako se krevet u drugoj fazi izgleda kao mali bol, tada treba poduzeti sve mjere kako bi se spriječio razvoj purulentnog upalnog procesa. Zbog toga se klorheksidin uzima iz visine.

Obratite pacijenta na sljedeći način:

 • Nekoliko puta dnevno, prvo tretirati zahvaćeno područje klorheksidinom;
 • Nakon klorheksidina, zahvaćena površina treba pažljivo liječiti hipertonskom otopinom;
 • Sljedeći korak je blago primjena baktericidne masti Levomekol, Solcoseryl ili Actovegin, koja će također doprinijeti ubrzavanju procesa regeneracije tkiva i bržem ozdravljenju.

Kako bi se spriječilo nastajanje novih krema, treba što je češće moguće okretati pacijenta s jedne na drugu stranu. Najmanje tri puta dnevno morate lagano masirati kožu na području najvećeg pritiska na kost laganim masažnim pokretima. Također treba napomenuti da je pacijentov krevet također trebao biti od velike pomoći u liječenju ramenih krema.

Na krevet treba postaviti prilično meki madrac bez tuberkula i debljina, ako je moguće, posebni dekubitusni madrac trebao bi biti pokriven pjenastim slojem, a na vrhu bi trebao biti čisti, glačati list koji treba mijenjati svaka 2 dana.

Ako je kod kuće 30 dana kod kuće nemoguće izliječiti krema s baktericidnim mastima i klorheksidinskom otopinom, onda je neophodno tražiti pomoć kvalificiranih medicinskih stručnjaka, inače, započeti proces nekroze tkiva može biti razlog kirurške intervencije.

Pronašli ste bug? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Kako i bolje liječiti krevet?

Liječenje pritisnih čireva vrlo je mukotrpan postupak za pripremu. Prvo, skrb za krevetu na stražnjici ili na žrtvu često je neugodno zbog pacijentovog položaja leđa na leđima. Stoga sredstva za liječenje ležajeva moraju ispunjavati nekoliko zahtjeva: jednostavnost korištenja i najrjeđih promjena obloga.

No, trebate započeti s izborom antiseptika, koji se ispiru od listova prije nanošenja zavoja. Ne preporučuje se uporaba vodikovog peroksida, kalijevog permanganata, briljantnog zelenila ili joda. Svi ovi alati osuše površinu rane i oštećuju granulacijsko tkivo. Najjednostavniji i najjednostavniji izbor je otopina klorheksidina. Moguće je obraditi krevetove izravno iz boce, bez dodirivanja površine kreveta s rukama ili krpom.

Sljedeći korak je odabir pravog lijeka za zacjeljivanje pritisnih čireva. Potrebno je procijeniti stanje rane za prisutnost nekroze u njemu (mrtva koža, mišićno tkivo) i gnoj. Ako rana sadrži nekrotična tkiva (sive, bijele tkanine, osobito uz rubove rane), potrebno je koristiti sredstva za biološko čišćenje kreveta Proteoks-TM. Ako je krevet je čist, ali upaljen, počnite sa površinama za zacjeljivanje rana Multiferm. Preporuča se nastavak liječenja s ekonomičnim premazom Komfil Plus, koji se može ostaviti na rani do 5 dana. Prije svake nove obloge potrebno je ponovno liječiti ranu otopinom klorheksidina.

Općenito, glavni savjeti za liječenje kreveta se mogu formulirati na sljedeći način:

 1. Izuzeti kalijev permanganat, vodikov peroksid, jod i briljantno zeleno za liječenje ležajeva
 2. Koristite samo benigne antiseptike, kao što je klorheksidin, za čišćenje rana. Nemojte dirati rane rukama, tretirati površinu rane izravno s boce.
 3. Izaberite lijekove za liječenje i iscjeljivanje bedra, ovisno o stanju rane i prisutnosti nekroze, gnojova, upala
 4. Pokušajte koristiti proizvode koji zahtijevaju rijetku promjenu oblika (ne više od jednom dnevno).
 5. Ne zaboravite da se krevet neće iscjeljivati ​​ako pacijent i dalje leži na rani. Stoga, pobrinite se za kupnju madraca protiv dekubitusa. Ako to nije moguće, podloga je obavezna. Ako je moguće, okrenite pacijenta svakih sat i pol na drugu stranu. I zapamtite da je za formiranje novih kreveta dovoljno od 2 do 6 sati ako osoba leži nepomično za to vrijeme bez mijenjanja položaja tijela.

U našem asortimanu - novost po najboljoj cijeni! Vrhunska kvalitetna upijajuća pelena izrađena posebno za kupce bez pritiska. Kvaliteta pelene "Bez ležajeva" nije niža od svjetski poznatih marki kao što su Cenis, Molinea, Tena ili Aben.

Poštovani korisnici! Imajte na umu da od 8. prosinca 2014. do 11. siječnja 2015. godine u vezi s nestabilnom operacijom poštanske usluge u tom razdoblju nećete slati pakete Ruske pošte s gotovinom po isporuci. Svi ostali načini isporuke, uključujući dostavu kurirskih usluga i gotovinu prilikom isporuke, ostaju relevantni tijekom određenog vremenskog razdoblja.

U asortimanu naše trgovine pojavio se coloplast colaplast (Coloplast) po povoljnim cijenama. Među našim klijentima je značajan dio bolesnika s ostomijom, za čiju brigu nisu potrebni samo lijekovi za liječenje tegoba, već i specijalizirani proizvodi za stomak. Specijalisti naše tvrtke preporučuju coloplast katapulti (Coloplast) kao jedan od najboljih i najpouzdanijih proizvoda za njegu stoma.

Liječenje čira na pritisak u bedridden bolesnika - algoritam djelovanja i suvremene metode liječenja

Pacijent, prisiljen da stalno leži, treba stalnu brigu i blisko promatranje stanja njegova tijela. Ako uspijete nositi se s glavnom bolesti, trebali biste također pažljivo pratiti i brinuti se za to. Na tijelu, koje su bez pokreta, nastaju pritisne čireve.

Ulje čaja - nezdrav gubitak tjelesnih područja zbog cirkulacijskih poremećaja zbog produljenog stiskanja.

Ako je bolesnik iscrpljen, onda se u kratkom vremenu pojave ležajevi.

Zašto proces?

Oznaka bolesti može se pojaviti bilo gdje na tijelu:

 • Ako dugo položaj tijela leži na leđima, onda se krevetovi napreduju na donjoj leđima, sacrum, na stražnjoj strani glave, stražnjici i pete.
 • Laganje na strani će trpjeti ramena, bočni dio zdjelice i nogu.

Ako su se kreveljci već pojavili, trebate staviti krug, valjak ili jastuk na napuhavanje ispod ovog mjesta kako biste vratili protok krvi i izbjegli dodirivanje zahvaćene površine tvrdom površinom.

Kako bi se izbjegao širenje bolesti, preporuča se liječenje ramenima u ranoj fazi razvoja.

Ovo je obično dug proces. Ako propustite početak pojave bolesti, pojavit će se područja raspadanja tkiva.

Važno je! U skrbi za brzi ozdravljenje tkiva, neophodno je promatrati slijed svih ciljanih akcija. Odabir lijekova i primjena tradicionalnih metoda liječenja - trebate se posavjetovati s liječnikom.

Suvremeni tretmani

Metode liječenja bolesti i sredstava korištena u ovom, veliki broj.

Glavna stvar je pronaći metode liječenja pogodne za određeni pacijent. Ono što će izliječiti jednog pacijenta - uzrokovat će štetu drugom. Sve čisto pojedinačno.

 1. Morskica ili japanski šafranikovo ulje. Koristi se u prvoj fazi pojavljivanja listova. Ubrzava obnavljanje kože, poboljšava cirkulaciju krvi, a krvne žile postaju sve jače.
 2. Klorexidin i droge za liječenje rana: Solcoseryl, Actovegin, Multiferm - druga faza bolesti. Oni su priznati dezinficijensi.
 3. Svi protuupalni lijekovi: Hydrocortisone, Algofin, Dexamethasone, Vulnazan, Trypsin, Curiosin, Vinilin, Bipanten, Terrilitin, Chymotrypsin. Proteox-TM ili PAM-T posuđe, Biaten spužvasti preljev i Purilon gel su treći.
 4. Primijenite operaciju u četvrtoj fazi, kao masti i prašci. Laserska terapija, elektroforeza antibiotika, UHF-učinak na krevetu, fonoforeza antiseptičkih lijekova.

Pomoć! Lijekovi i aplikacije s antiseptičkim tvarima vrlo su skupe u ljekarnama, ali njihov pozitivan učinak na listove u teškim bolesnicima može se vidjeti iz prve aplikacije.

Pogledajte videozapis, koji opisuje sredstva za liječenje poremećaja tlaka kod kuće:

Što se ne može zamaziti?

Postoje tretmani koji samo pogoršavaju tijek bolesti.

 1. Jod je alkoholna otopina koja je strogo kontraindicirana u slučaju bedra. Možete dobiti kemijsku opekotinu kože, čime se ubrzava tijek bolesti.
 2. Zelenka je kontraindicirana. Razarajući učinak na stanice kože, pretjerano sušenja, od kojih postoje male pukotine, otežavajući nekrotični proces. Čak iu početnoj fazi bolesti.
 3. Otopina kalijevog permanganata je zabranjena. Također ubrzava proces uništavanja stanica kože, previše sušenja.
 4. Vodikov peroksid se koristi u početnoj fazi pritisnih čireva, u pravilu, na 1 i 2. Nakon njegove primjene, operite ranu s furacilinom i nanesite zavoj.

Upozorenje! Crvene površine tijela ne mogu se masira.

Potrebno je podmazivati ​​uljem ili lijekom što je moguće lakše, jedva dodirujući oštećena područja. Inače će doći do ozljede kože i započet će upalni proces.

Algoritmi za obavljanje postupka kod kuće

Kod uklanjanja kreveta, metode pripremljene kod kuće su popularne i učinkovite.

 • Šampon s votkom. Šampon je odabran bez dodataka i pomiješan s votkom, u omjeru - 1/1. Ovaj sastav navlaži spužvu i tretira ozlijeđeni dio tijela. Koristi se do potpunog izlječenja bedra.
 • Eterična ulja od geranija, mirra, lavande, petitgrain, stabla čaja i macerata sojinog sjemena. Samo nekoliko kapi komponenata napravi kompresiju jednom dnevno, a rezultat će biti gotovo trenutačan.
 • Ulje kamfora. Protuupalno, antiseptik i anestetik. Bolje je koristiti u obliku masti u početnoj fazi razvoja. Nemojte podmazivati ​​otvorene čireve.
 • Razgovor o kamforu i šamponu - u jednakim dijelovima 100 gr. Umiruje i osjeća svježinu.
 • Lopte od polifoam. Jastučnica je napunjena lopticama i smještena ispod bolnih mjesta. Nastavlja se cirkulacija krvi i rane su nestale.
 • Smola smreke, povrće i maslac, plus pčelinji vosak. Udio je 1: 2: 2: 1. Zagrijati smjesu u vodenoj kupelji, kuhati 3 sata. Priuštite krevet. Sastav pohranjen na hladno.
 • vosak otopiti u suncokretovom ulju. Nanijeti ohlađenu smjesu na zahvaćeno područje. Rane brzo izliječiti.

Za liječenje ležajeva široko se koriste proizvodi koji su u svakom domu.

Najučinkovitiji proizvodi na bazi hrane:

 1. Pčelinji vosak, smreka i šećer. Sastojci su pomiješani, grijani na peći, ohlađeni i naneseni na ulkus. Držite se hladnim i tamnim.
 2. Soda. 1 st.lozhku uliti kipuću vodu i umočiti ručnik u otopinu, zatim pričvrstiti na područje bolesnika. Kada je cool - uklonite. Gnusne izlučevine tiskane su na ručniku. Nanesite dok se iscjedak ne dogodi.
 3. Fermentirani mliječni proizvodi. Jednom dnevno, nosite masnu krema. Krema bi trebala biti bez ikakvih nečistoća.
 4. Luk. Skuhajte sjeckani luk u biljnom ulju dok ne postanu zlatno smeđe, zatim dodajte filtrirano ulje u vosak. Podmažite ulcera dva puta dnevno. Držite mast na hladnom mjestu.
 5. Kravlje mlijeko. Pomiješajte kravlje mlijeko, sol i sjeckani luk. Podmažite oboljela područja. Ova metoda je vrlo bolna, ali vrlo učinkovita.
 6. Škrob. Djeluje kao prašak. Ometa truljenje i stvaranje bakterija.

Pomoć! Ljekovito bilje se također koristi za liječenje ležajeva: kora hrastovine je pivo, infuzirana, a time se liječim oštećenim područjima, cvjetovi od kalendara namočeni su vodkom, a 14 sati razmazivali su listovi, svježi lišće od slanutke su navlaženi u mlijeku i naneseni na ulkus.

Kako ispravno postupati s krevetima opisano je u videu:

Liječenje pritisnih čireva kod domaćih lijekova jednako je djelotvorno kao i liječenje pacijenata. Bolest se smanjuje za nekoliko mjeseci.

Glavne komponente ove bolesti su strpljenje i pravovremena prevencija.

Pacijent bi trebao biti često preokrenut, pružiti mu pravilnu prehranu i ravnotežu. S pravilnom i pažljivom skrbi, krevet se obično ne formiraju.

Liječenje bedra s zelenom bojom, vodikovim peroksidom, jodom ili klorheksidinom

Nasljedni pacijent ne zahtijeva samo liječenje osnovne bolesti, već i provođenje kvalitetne opće skrbi i na osnovi svakodnevnog rada. Ako pacijent ne dobije odgovarajuću njegu, tada postoji takva ozbiljna komplikacija osnovne bolesti, kao što su prsni pritisci.
Nastajanje bedra je povezano s nekoliko čimbenika, kao što su:

 • biti na istom mjestu dugo vremena;
 • oslabljena opskrba krvlju kože i tkiva ispod nje, što dovodi do atrofičnih posljedica;
 • neadekvatna pacijentova briga.
 • smanjenog imuniteta i stoga niske regenerativne sposobnosti.

Postoji mnogo metoda liječenja i lijekova za krema, izbor je uvijek individualan (koji pomaže jednom, može oštetiti drugog pacijenta).

Opće preporuke za liječenje kreveta

Postoje opće preporuke, čija će usklađenost smanjiti stupanj oštećenja epidermisa i tkiva. Prikazani su u tablici.

Opis liječenja rana i korištenih sredstava

U fazi 1, čireve crvenila mogu se tretirati s morskom prašinom ili japanskim šafranjem.

U fazi 2, najoptimalniji lijek za liječenje ležajeva je klorheksidin.

Također se koriste lijekovi za liječenje rana - Solcoseryl, Actovegin. Prijave, kao što su, Multiferm.

U fazi 3 i 4 potrebna je pomoć kirurga, koriste se široki spektar antibiotika i fermentiranih pripravaka.

Stanimo na brojne lijekove, zašto je nemoguće ili izuzetno ograničeno na korištenje nekih, dok se drugi preporučuju za upotrebu i dobro se dokazali u liječenju pritisnih čireva.

Jod u liječenju bedra

Koristi se u obliku otopine alkohola od 5%. Jod ima snažna svojstva sušenja, lako je za njih da kemijski opekotine na nadraženu kožu, što samo pogoršava već teški tijek bolesti.

Jod iz kreveta je dodatni nadražujući čimbenik koji dovodi do povrede zaštitnih svojstava staničnih membrana kože, a njegovo djelovanje ima produljeni učinak, što je vrlo nepoželjno. Stoga, jod za krema se ne smije koristiti!

Zeleni za liječenje ležajeva

Korištenje otopine dijamantnog zelenog alkohola iz listova (Zelenka) nedjelotvorno je i dovodi do žalosnog rezultata.

Zelenka ima jake tannske svojstva koja povećavaju smrt stanica kože na mjestu ležišta i otežavaju nekrotični proces. Budući da mnogi liječnici ne preporučuju upotrebu sjajnog zelenila od leda. Ovaj lijek djelotvoran je samo s plitkim ranama na zdravoj koži, a na koži ležećeg pacijenta dovodi samo do prekomjernog suhoće i pojave mikrokripata čak iu prvoj fazi dekubitalnog procesa. Zelenka s leđima je pogrešna odluka pri liječenju bilo kojeg nepokretnog pacijenta.

Mangansko rješenje iz listova

Kalijev permanganat, kao i briljantan zeleni i jod, u liječenju pritisnih čireva ima previše djelovanja sušenja na epidermu i produbljuje proces uništavanja kožnih stanica ležišta. Stoga se ne preporuča za liječenje rana.

Vodikov peroksid u liječenju ramenih vlakana

To je jednostavna i dugotrajna medicina u medicini. Vodikov peroksid u krevetu može se koristiti vrlo ograničeno, samo u fazi 1 i 2, kada su rane još uvijek plitke i subkutano masno tkivo nije pogođeno.

Nakon nanošenja vodikovog peroksida u liječenje kreveta, operite ranu s otopinom furatsilina tako da ga čišćenje ne produbi. Neposredno nakon nanošenja peroksida, potrebno je staviti čistu zavoj s preporučenom masti.

Klorheksidin kao dezinficijens u liječenju ramenih dlaka

Ovaj lijek se uspostavio kao učinkovit dezinficijens koji nema dodatnog negativnog učinka na epidermu.

Kada vodikov peroksid iz bedra ima ograničenja u upotrebi, klorheksidin iz ležajeva široko se koristi u liječenju bedridden pacijenata bez ikakvih ograničenja. Površina rane se obrađuje izravno iz boce, bez dodirivanja habanja. Nakon tretmana, kao iu slučaju uporabe vodikovog peroksida iz ležajeva, primjenjuje se zavoj koji preporučuje liječnik.

Dakle, iz kratke analize droga, možemo zaključiti da klorheksin u slučaju bedra pomoći će osigurati nužan antibakterijski učinak, a da ne dovede do dodatnog negativnog utjecaja na kožu. Odabir klorheksidina iz listova je prava odluka.

Još jednom valja napomenuti da je samo-lijek za vrijeme razvoja procesa pod pritiskom u bedridden pacijenata neprihvatljiv, vrlo je lako napraviti pogreške u korištenju lijekova. Dakle, široko korišten način za liječenje rana na zdravi način kože može samo ubrzati nekrotičke procese u koži, na što već utječu ležajevi.

Dementsiya.ru

Site o problemu demencije kod pacijenata i njihovih srodnika

Liječenje pritisnih čireva

Ozbiljno bolesni ljudi koji su prisiljeni dugo ostati u krevetu mogu formirati curenje. Bedsores se pojavljuju na mjestima najveće kompresije tkiva u uvjetima nedovoljne opskrbe krvlju. Takvi čimbenici kao što je smanjenje imuniteta, ili istovremeni teški neurološki (paraliza, pareza) ili somatska patologija (diabetes mellitus) također pridonose njihovom pojavljivanju.

Liječenje pritisnih čireva je dug i težak proces koji zahtijeva i materijalne i fizičke troškove, tako da je zadatak skrbnika pravilno i redovito spriječiti oštećenja kože. Doista, ako se ne liječi, krevet utječe na sve slojeve kože, au teškim slučajevima dolazi do kosti.

Načela liječenja pritisnih čireva

Cijeli niz mjera koje se poduzimaju u liječenju pritisnih čireva, svodi se na tri osnovna načela:

 1. Obnova na mjestu oštećenja normalne cirkulacije krvi.
 2. Čišćenje rane od rane izlučevine, mrtvog tkiva, gnoja.
 3. Promicanje brzog izlječenja očišćenog rana.

Važno je, što je prije moguće, primijetiti promjene na pacijentovu kožu kako bi se odmah počelo liječiti pritisne čireve. Ovisno o dubini oštećenja tkiva, čireve tlaka su 4 stupnja. Razmislite kako ih postupati u svakom slučaju.

Liječenje pritiska na ulkus I stupanj

Ako pronađete crvenilo na koži, trebate obrišite zahvaćena područja alkoholom kamfora 1-2 puta dnevno, s mješavinom jednakih dijelova votke i dječjeg sapuna i sušiti obrađenu kožu. Preporuča se postaviti pacijenta na madrac protiv dekubitusa, gumeni kotač i okretati pacijenta svakih 2-3 sata. Lagano utrljajte crvene mrlje i nakon obrade ih podmažite proizvodima koji sadrže cinkov oksid. To može biti cinkovska mast, Zindol emulzija, Menalindov cink kreme, Seni. Imajte na umu da ne možete staviti pacijenta na područje, umočen samo zaštitnom vrhom, inače nećete imati pozitivan učinak. U nekim slučajevima, nakon pranja i liječenja pogođenih područja, možete koristiti prašak za sprečavanje oštećenja pelene.

Korisno je koristiti ne-tradicionalne narodne lijekove za liječenje pritisnih čireva. Svakog dana, ujutro i navečer, operiraju crvene površine vodom, obrišite ih suhom i mazite sve probleme s kožom. Korisno je podmazati crvenkaste površine kože s morskom bujicom, maslinom ili uljem kamfora, a Balynins mast se također koristi u liječenju. Značajka masti je da je izrađena od prirodnih sastojaka i može se pohraniti dulje vrijeme.

Recept za Balynins mast: uzmite 100 ml ulja (prodano u crkvi), 40 g pčelinjeg voska (ili uzmite vosak svijeću), 1/3 čajnu žličicu šećera. Pomiješajte sve sastojke u posudu za caklinu i zagrijavajte na vodenoj kupelji sve dok se potpuno ne otopite. Nakon hladnog. Pohranite u hladnjaku u staklenoj posudi, možete imati najviše godinu dana. Ulje se može zamijeniti maslinovim uljem. Tijekom pripreme masti korisno je dodati žlicu zdrobljenih sušenih cvjetova.

Postupak liječenja stupnja II

U tom slučaju postoje kršenja kože, mogući čirevi, lomljenje kože. Kako bi se spriječila infekcija, otvorene rane se tretiraju s otopinom vodikovog peroksida od 3%, otopinom klorheksidina od 0,1%, Miramistinom. Nakon liječenja otvorene rane, ne smije se odmah zatvoriti zavojem. Trebalo bi se zračiti i osušiti neko vrijeme. Kako bi se spriječila infekcija i sušenje površina rane može se tretirati zračenjem kvarcne svjetiljke 5-10 minuta.

Sredstva za zacjeljivanje rana služe za vraćanje kože: Panthenol sprej ili D-Panthenol mast, Argosulfan ili Ebermin mast (koji sadrže srebrne ione). Ako su rane male i "suhe", jednostavno ih se može tretirati s briljantnim zelenim bojama. Zatim rana mora biti prekrivena gazećom krpom i pričvrstiti na nekoliko mjesta žbukom. Liječenje kreveta rade 1-2 puta dnevno.

Ako je rana duboka, do 2 cm, ali čista, bez gnoja i obezbojenosti, preporučujemo slijedeći tretman: u čistim posudama tretiranim alkoholom, pomiješajte 3 dijela Vishnevsky masti i 1 dio otopine 1% dioksida (pomiješajte temeljito, jer mješavina loše). Nanesite ovaj pripravak na ranu tijekom 2 dana, zatvarajte s salvama. Dva dana kasnije, na dan 3, promijenite zavoj. Pripremite se za novi sastav smjese!

Ovom metodom liječenja kreveta, češća promjena odijevanja ne smije dovesti do željenog rezultata.

Postupak liječenja Grade III

U ovoj fazi, ako je zaražena rana, gnoj je vidljiv, pojavili su se žarići nekroze tkiva (bijele ili sive površine), rana treba očistiti. Najjednostavnije i pravilno je korištenje 0,1% otopine klorheksidina, 3% vodikovog peroksida. Obložite listove izravno s boce, bez dodirivanja površine rukama ili tamponom. Zatim upotrijebite sredstva za biološko pojašnjenje rane. U tu svrhu primjena zaštitnih zavjesa impregniranih enzimima ("Proteox-T ™", "Pam-T", "Multiferm", "Dalceks-Trypsin" i drugi), otopina ili gel "Kuriozin", mast "Levomekol" "Levocin", irusksolna mast. Gornji poklopac s sterilnom krpom, fiksiran žbukom. Odijevanje se također provodi 1 puta dnevno. S pravilnim liječenjem kreveta, iscjeljenje se javlja u roku od 6-14 dana.

Nakon čišćenja rane od gnojova i žarišta nekroze, liječenje se provodi sredstvima za zacjeljivanje rana, kao u liječenju dekubitusa faze II, dok se koža potpuno ne izliječi.

Liječenje tetiva IV stupnja

U ovoj fazi, lezija doseže sve slojeve kože, mišića, do kostiju. Sadržaj bedra ispunjen je mrtvim tkivom, neugodnim mirisom. Proizvodi propadanja tkiva ulaze u krvotok i mogu uzrokovati sepsu (infekciju krvi). To zahtijeva kirurško liječenje. Mrtvo tkivo se ukloni kirurškom zahvatom, a zatim se rana liječi.

Liječenje pritisnih čireva - dug i mukotrpan proces koji zahtijeva strpljenje i njegu. Stoga, želim još jednom podsjetiti: izgled pojava prsnog pritiska može se izbjeći ako se pažljivo obratite pacijentu u krevetu i pridržavate se metoda za sprječavanje prsnog pritiska.

Kako i kako liječiti krevet u krevetu pacijentu kod kuće?

U ovom ćete članku naučiti kako i kako postupati s krevetima u kućnim bedriranim pacijentima, koji će lokalni lijekovi (na primjer, dekubitusna mast za bedridden pacijente) pomoći da se brzo riješi problem u različitim fazama procesa, što ima dekubitalni rane, kao i o modernim učinkovitim načinima liječenja oštećenja kože i mekog tkiva kod pacijenata s krevetom.

Što je krevet? Zapravo, to su rane raznih područja i dubina koje se javljaju na tijelu pacijenta, koje se ne mogu kretati. Oni ne samo da uzrokuju patnju pacijenta, dodatno ograničavaju njegovu pokretljivost, nego su i ulazna vrata za infekciju, smrtonosna za oslabljeni organizam. Uz duboke ozljede u ranu, raspada tkiva stalno dolazi, što dovodi do kroničnog trovanja, suzbijanja imuniteta, pogoršanja rada svih organa i sustava. Također se opaža kronični gubitak krvi, a nedostatak proteina povezan je s masovnom smrću stanica.

Autor članka: liječnik Klimov V.V.

Sadržaj

Kako se nositi s krevetima kod kuće?

Da bismo razumjeli kako pravilno postupati s krevetima kod kuće, važno je shvatiti da one daju oštećenja kože i dubokih tkiva koje se javljaju kod pacijenata koji sjede. To nisu samo rane nastale uslijed ozljeda, smanjenja, itd. Činjenica je da čimbenici koji dovode do njihova razvoja puno sporije nego u slučaju drugih ozljeda.

Na primjer, takav ključni čimbenik u razvoju pritisnih rana, kao tlaka, koji vrši tvrdu površinu na ispupčenim područjima pacijentovog tijela, dovodi do oštećenja samo dva sata (i često kasnije) nakon početka njezina djelovanja. Drugi čimbenici, kao što su vlažnost, pomak, trenje, također dovode do razvoja pluća nakon dovoljno dugog vremenskog razdoblja.

Stoga je glavno pravilo pri odlučivanju kako i kako se liječiti krevet u krevetu s krevetom je najveća pozornost na najmanju promjenu kože kod pacijenta koji sjedi i pravodobno otkrivanje prvih znakova oštećenja. Uostalom, mnogo je lakše nositi se s procesom u fazi 1, kada postoje samo male promjene u stanicama kože nego u situaciji u kojoj se opaža opsežna nekroza (stanična smrt) mišićnog tkiva. Pročitajte više o stadijima bedra ovdje.

Vrlo je važno da se čak i kod kuće proces liječenja rana odvija pod nadzorom liječnika koji će moći kompetentno procijeniti stupanj pritiska i odabrati potrebne načine za liječenje kreveta. Uostalom, postoje česte situacije kada vidljiva oštećenja su mala, a kod dubokih tkiva dolazi do masovne stanične smrti. To se događa, na primjer, kod bolesnika s teškim ozljedama i bolesti živčanog sustava, kada je opsežna slom mišićnog tkiva povezana s poremećajem u živčanom reguliranju stanične prehrane. Kasna dijagnoza i liječenje u takvoj situaciji dovodi do razvoja infekcije i smrti pacijenta.

Također, liječnik će moći ne samo preporučiti kako liječiti krevetove kod kuće, već i, ako je potrebno, pravovremeno riješiti pitanje hospitalizacije pacijenta. Jer kod kuće možete brinuti samo za manje ozljede. Pokušavajući se sami nositi s dubokim ranama i neizlječivim ulkusima koji se pojavljuju u fazi 3-4 procesa, kao iu slučaju infekcije u rani, vrlo je opasno.

Liječenje pritisnih čireva

Da bi se odgovorilo na pitanje "kako se liječiti krema kod kuće?", Potrebno je utvrditi u kojoj je fazi razvoj pritisne rane. U različitim fazama postoje različiti postupci koji zahtijevaju različite pristupe. Zatim ćemo razmotriti alate koji se koriste za liječenje ozljeda kože i mekih tkiva u različitim fazama:

  Lijekovi za zahod (liječenje) mjesta ozljede - oni se koriste za uklanjanje onečišćenja (znoj, urin, itd.) Koji mogu biti iritantni, kao i za sprečavanje dodavanja infekcije. Oni su osnovno sredstvo za odlučivanje o liječenju prvog stadija (kada su procesi u koži još uvijek reverzibilni i stanična smrt nije nastala).

U tu svrhu se ne preporučuje korištenje tzv. Preparata za ionsku izmjenu, koji uključuju jod i klor, jer ti agensi krše zaštitna svojstva staničnih membrana. Kao rezultat toga, lokalni imunitet je inhibiran, umiru stanice imunološkog sustava, koje su prodrle u leziju za borbu protiv opasnih mikroba. Stoga se stvaraju povoljni uvjeti za razvoj zaraznog procesa.

Također, liječenje ležajeva kod kuće ne smije se izvoditi pomoću sredstava koja imaju kožu na tamnu površinu, poput kalij-permanganata (kalijevog permanganata) ili briljantnog zelenog (sjajnog zelenog). Ovi lijekovi također imaju štetan učinak na gornji sloj kože, ubrzavajući razvoj nekroze (stanična smrt).

doktor medicine Dibirov (Odjel za kirurške bolesti i kliničku angiologiju, MGSU nazvani po AI Evdokimov) preporučuje liječenje zahvaćene površine s normalnom fiziološkom otopinom koja se može kupiti u ljekarnama ili pripremiti kod kuće. Da biste to učinili, otopite 1 h / l soli u litru kuhane vode.

Nakon obrade mjesta oštećenja slanom otopinom, preporuča se korištenje krema pod pritiskom za pacijente s krevetom. Protokol za upravljanje pacijentima s tegobama (dokument koji medicinsko osoblje vodi pri skrbi za pacijente s krevetom) preporučuje korištenje konvencionalnih kozmetičkih kreme za hranjive i hidratantne namirnice.

Također možete koristiti Bepanten - krema protiv kreveta, pelenskog osipa, raznih iritacija na koži kao sredstvo skrbi u ranoj fazi razvoja lezija. Ima smirujući učinak, ubrzava proces regeneracije (oporavka) kože.

 • Lijekovi koji potiču opskrbu krvlju u zahvaćenom području.
  • Kada se skrb za krevetce provodi u ranim fazama (1-2), duh kamfora najčešće se koristi za poboljšanje opskrbe krvlju na oštećenoj površini u medicinskim ustanovama. To nadražuje živčane receptore (živčane završetke) u koži, što stimulira protok krvi i poboljšava prehranu tkiva. Također, kamforni alkohol ima dezinficirajući učinak, pomaže u smanjenju upalnih manifestacija i ima analgetski učinak.
  • U slučaju oštećenja Stage 2 i iznad, potrebno je primijeniti agense koji izravno utječu na vaskularni zid - angioprotectors (angio-vessel (Greek), zaštita za zaštitu (lat.). To može biti mast ili gel iz kreveta za bedridden bolesnika, čiji sastav sadrži tvari koje jačaju vaskularni zid, smanjuju propusnost, imaju vazodilatatorski učinak, sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka u zahvaćenom području. Kao rezultat uporabe takvih lijekova, s jedne strane, poboljšava protok krvi u zahvaćenom području i stvoreni su bolji uvjeti za hranjenje tkiva, što sprečava širenje područja nekroze (nekroza), a s druge strane, zbog smanjenja propusnosti stijenki krvnih žila, oteklina u području rana se smanjuje, uzrokujući kompresiju tkiva i stoga se stvaraju povoljni uvjeti za regenerativne procese.
 • Antimikrobna sredstva, tj. Lijekovi koji štite oštećeno područje od invazije infekcije. Ako se u ranoj fazi, kada se stanična smrt nije dogodila ili je primijećena minimalna oštećenja (faza 1-2), skrb pacijenata za krevetu može biti ograničeno na liječenje zahvaćenog područja s fiziološkom otopinom i alkoholom od kamfora kako bi se spriječila infekcija, a zatim ako postoji pritisna rana potrebni su učinkoviti antimikrobni agensi znači.

  Zbog općeg slabljenja tijela i nedostatka energije mikrovibriranja kod pacijenta, stanje opće i lokalne imunosti se pogoršava. Stoga se rizik od infekcije povećava kako mikroorganizama koji ulaze u ranu iz vanjskog okoliša tako i tzv. Uvjetno patogene flore: to su bakterije i gljivice koje stalno žive u ljudskom tijelu, ali ne manifestiraju svojstva koja uzrokuju bolesti tijekom normalnog rada imunološkog sustava. Stoga, skrb za habanje uključuje i upotrebu općih antibiotika i uporabu lokalnih sredstava s antimikrobnim djelovanjem:

   Mast za liječenje debljine s antibioticima. Izbor određenog lijeka (tip antibakterijskog sredstva koji je dio masti, koncentracija) ovisi o stadiju procesa, prisutnosti infektivnih komplikacija. Dakle, u početnim fazama, kada se spriječi infekcija na prvom mjestu, najbolja mast iz krema mora sadržavati širok spektar antibiotika koji mogu djelovati na različite mikroorganizme. Ako postoji rana zgušnjavanje, antibiotici (lokalna i opća akcija) najbolje se propisuju uzimajući u obzir simptome i rezultate bakteriološkog pregleda - sjetvu sadržaja rane na hranjivim medijima uz naknadnu analizu osjetljivosti patogena na različite antibakterijske lijekove.

  Zbog toga, za odabir učinkovitih sredstava potrebno je konzultirati se sa svojim liječnikom.

  Mast za ulkus tlaka koji sadrži antifungalne (fungicidalne) komponente. Dodavanje gljivične infekcije je opasni simptom koji ukazuje na slab imunitet. Ako vrijeme ne poduzme mjere za uklanjanje ove opasnosti, može se razviti gljivična sepsa (infekcija krvi, u kojoj se gljive šire po tijelu, što dovodi do upale u različitim organima), s visokim rizikom od smrti pacijenta.

  Stoga, čak iu nedostatku znakova upale uzrokovane gljivicama, oslabljenim pacijentima može se dobiti mast od bedra za bedridden bolesnike s antifungalnim komponentama. Odabir učinkovitog lijeka za određeni pacijent trebao bi biti prisutan liječnik.

  Mast dekubitusa sa srebrom: srebrni ioni sadržani u takvim sredstvima imaju bakteriostatički učinak, tj. Zaustavljaju rast bakterija u rani. Istovremeno, učinkovitost takvih sredstava u liječenju ozbiljnih ozljeda, uključujući i tegobe, nije službeno potvrđena. To je zbog činjenice da je antibakterijsko djelovanje takvih komponenti znatno niže od onih tradicionalnih antibiotika koji se koriste u medicini.

  Stoga se preporučuju takve masti, kao i druga sredstva (na primjer, dekubitska žbuka srebrnima), čiji se antibakterijski učinak temelji na uključivanju srebrnih iona u njihov sastav, da se koriste samo u početnim fazama (1 i 2). Učinkovitije kombinirano sredstvo, koje uključuje srebrne ione u kombinaciji s tradicionalnim antibakterijskim sredstvima.

  S opsežnim i dubljim lezijama, a posebice s dodatkom infekcije, treba primijeniti vrlo učinkovitu mast za ulkus tlaka, koja se sastoji od modernih antibiotika uz uzimanje antibakterijskih lijekova.

  Dehidrirajuća (sušena) sredstva lokalnog djelovanja. Njihova uporaba je relevantna u fazi vaskularnih reakcija, kada tekući dio krvi ulazi u ranu. Takvi se fenomeni opažaju kada pritisak bolan proces utječe na kožu na svim slojevima i utječe na tkivo koje leže dublje (faza 3). Najčešći način za sušenje rana je cinkovita mast iz listova.

  Kada se koristi, smanjuje količinu tekućine u rani, što smanjuje rizik od infekcije. Također, mast cinka iz listova ima blagi protuupalni učinak, tvori film na površini rane koja ga štiti od vanjskih čimbenika.

  Cink je dio takvih lokalnih lijekova kao Cenis krema za krema. Može se koristiti za skrb o pacijentima u početnoj fazi razvoja ozljeda, za liječenje kože u intimnim područjima, u područjima pretjeranog znojenja, pri čemu se rizik razvoja tlačnih rana povećava zbog prekomjerne vlage.

 • Protuupalni lijekovi. U pravilu, oni se koriste u 3-4 faze razvoja kreveta u fazi vaskularnih reakcija, uz upalu. Također se koristi u slučaju dodavanja upala uzrokovanih invazijom infekcije. Ovisno o težini upale, koriste se različite skupine protuupalnih lijekova - ne-hormonski i hormonalni. Mast na osnovi hormona mora se vrlo pažljivo koristiti, jer njihova upotreba dovodi do smanjenja lokalnog i općeg imuniteta. Mogu se koristiti samo u situacijama gdje koristi od njihove uporabe nadilaze štetne nuspojave. Na primjer, ako postoje dugoročne neizlječive rane, čirevi, koji su ulazna vrata za infekciju koja se ne može liječiti drugim sredstvima. U svakom slučaju, pitanje je li bolje liječiti krevet - s hormonskim ili ne-hormonskim lijekovima - mora odlučiti liječnik koji je pohađao!
  • Nonsteroidalni (ne-hormonski) protuupalni lijekovi. Upotrebljava se s manjim pojavama upale. Što se može primijeniti protiv upalne masti za curenje? Nazivi mogu biti različiti, ali sastav sredstava koristi ograničeni raspon aktivnih sastojaka: ibuprofen, diklofenak, indometacin, nimesulid itd.
  • Steroidni (hormonalni) protuupalni lijekovi. U pravilu, oni se pribjegavaju kad su u pitanju opsežne lezije, čira na pritisak koji dugo ne liječe. Mehanizam njihova djelovanja sličan je djelovanju nadbubrežnih hormona (glukokortikoida), koji imaju protuupalni, anti-edematički, antialergijski učinak. Broj hormonskih protuupalnih lokalnih sredstava uključuje masti na bazi prednizona, hidrokortiza, deksametazona itd.

  Međutim, važno je shvatiti da ta sredstva pripadaju kategoriji lijekova s ​​nizom nuspojava - lokalnih i općih. Osim toga, kada se koriste lijekovi u ovoj skupini produkcija hormona nadbubrežne žlijezde se smanjuje, pa njihovo naglo otkazivanje često uzrokuje ozbiljno pogoršanje stanja pacijenta.

  Stoga je liječniku koji odlazi na odluku odlučiti o tome kako liječiti krevet, koja mast odabrati i kako ga pravilno primijeniti.

  Nektrolitički lijekovi koji pomažu riješiti mrtve stanice. Korištenje tih sredstava je relevantno u fazi čišćenja rane od mrtvog tkiva. Ovo je neophodno kada se u rani opaža nekroza (stanična smrt) koja odgovara fazi 3-4. Da bi se tijelo pomoglo očistiti od rane, koriste se posebne masti iz listova: popis uključuje različite lokalne pripravke enzima, kao što su tripsin, kimotripsin, deoksiribonukleaza, kolagenaza (ovi aktivni sastojci su dio različitih masti). Oni stimuliraju slom stanica mrtvih stanica i ubrzavaju proces čišćenja rana.

  Međutim, treba imati na umu da je u bolesnika s smanjenim imunitetom i mikrovibriranjem nedostatak energije u tijelu (i smanjenje mikrovibracijske pozadine u krevetima skrivenim pacijentima gotovo neizbježan) sposobnost tijela da iskoristi (reciklira) mrtve stanice od lezija njihove smrti značajno smanjena. Stoga je potrebno primjenjivati ​​masti za upale zajedno s mikrovibriranom terapijom: u takvim situacijama proces čišćenja rana iz mrtvog tkiva događa se brže.

  Također je važno razumjeti da u slučaju ležajeva 3 i, osobito, 4 faze, kada se opaža opsežna žarišta nekroze (stanična smrt), korištenje lokalnih sredstava za uklanjanje mrtvog tkiva često nije dovoljno. U mnogim slučajevima kirurško uklanjanje potrebno je ukloniti. Stoga liječenje takvih rana provodi se u bolnici.

 • Stimulatori reparativnih (regenerativnih) procesa. Njihova se upotreba preporučuje u fazi obnavljanja (oporavka), nakon što su se uspjeli nositi s upalom, infekcijom i očistiti ranu od mrtvih stanica. Zadatak je ubrzati stvaranje granulacije (mladog vezivnog tkiva), koji ispunjava ranu lumenu, štitići ga od ozljeda i infekcije. Lokalni lijekovi koji stimuliraju proces oporavka uključuju cijeli niz vrlo različitih proizvoda:
  • Lijekovi napravljeni na osnovi ekstrakta bez proteina iz krvi teladi, kao što su Actovegin i Solcoseryl. Dostupni su u raznim oblicima doziranja: to može biti krema, mast ili gel od listova i drugih kožnih lezija. Lokalna primjena ovih lijekova aktivira metaboličke procese u stanicama, potiče sintezu kolagenskih vlakana (protein koji čini osnovu vezivnog tkiva), poboljšava zasićenost stanica glukozom - glavnim izvorom energije. Sve to pridonosi ubrzavanju zacjeljivanja rana.
  • Metiluracil mast za krevetu je lokalni lijek koji poboljšava metabolizam bjelančevina u stanicama, aktivirajući procese izgradnje novog tkiva. Također, ovaj alat ima lokalno imunostimulirajuće i protuupalno djelovanje.
  • Masti koje sadrže vitamine: za aktivaciju procesa regeneracije su osobito relevantna sredstva koja uključuju vitamine kao što su folna kiselina, askorbinska kiselina, vitamini A, B1, B6, B12. To može biti mast ili krema iz kreveta, koja sadrži jednu od gore navedenih supstanci, i multivitamin s lokalnim učincima.

  Za aktivaciju procesa regeneracije može se koristiti ne samo gel ili mast, već i sprej iz leda. Naziv lijeka može biti drugačiji, važno je obratiti pažnju na sastavu: mogu biti ekstrakti i ulja biljaka s ljekovitim svojstvima rane (plantaža, morska ptica), farmakoloških tvari, na primjer, panthenol itd.

  Ovisno o sastavu, sprej od bedra za bedridden pacijente može imati dodatne učinke: ublažiti upalu, suzbiti razvoj infekcije, smanjiti bol, formirati zaštitni film na koži. Izaberite najbolje sredstvo za lokalno liječenje pomoći će pohađajućem liječniku.

  Oblaganje zavoja

  U suvremenoj medicini, odijevanje od bedra za bedridden pacijente se smatra ne samo kao način za zaštitu rane od vanjskih čimbenika, barijera protiv infekcije i zagađenja, već i kao aktivno terapeutsko sredstvo. Danas, u liječenju procesa rane, uključujući i pritisne rane, obična gaza i zavoji praktički se ne koriste.

  Profesor MD Dibirov (Odjel za kirurške bolesti i kliničku angiologiju, Moskovsko državno medicinsko sveučilište nazvano po AI Evdokimov) u svom radu "Čišćenje pod pritiskom: prevencija i liječenje" ukazuje da je poželjno da preferiraju pjenaste polupropusne zavoje tijekom liječenja pritisnih čireva. Zahvaljujući transparentnoj osnovi dopuštaju promatranje procesa koji se javljaju u ranu bez odjeljivanja preljeva od oštećene površine, uočavajući u vremenu znakove upale i infekcije.

  Također se široko koristi zavoji, na čijoj se površini primjenjuju razni lijekovi. Dakle, profesor Dibirov u fazi 3 preporučuje uporabu hidrogelnih zavjesa s aktoveginom. Nanosite zavoje od slojeva srebra i drugih tvari.

  Savezi mogu biti izrađeni od raznih materijala: postoje hidrogelni, hidrokoloidi, algi (alginati) zavoji koji mogu pružiti efekt sušenja apsorpcijom tekućine formirane u rani, stvarajući povoljan okoliš za čišćenje i ozdravljenje rane. Pročitajte više o tome kakve zavoje na ledenicama možete pronaći ovdje.

  Saloni od ležajeva

  Među lokalnim lijekovima koji se koriste u liječenju oštećenja kože i mekog tkiva kod pacijenata koji sjede, brisači se koriste za liječenje kreveta. Mogu se koristiti za higijenske postupke - netkane tkanine impregnirane antiseptikom omogućuju vam da pažljivo provodite dnevne toaletne ozljede.

  Upotrebljavaju se pilingovi natopljeni raznim ljekovitim supstancama koje se primjenjuju na ranu: to mogu biti brisevi od slojeva srebra, antibiotika, enzima, sredstava za zacjeljivanje rana. Nanose se na ranu nakon što drže toalet i fiksiraju s materijalom za obloge.

  Takvi lijekovi kao naprtnjaci ili krpice s ležajeva mogu se smatrati dodatnim tretmanom. Za pitanja o njihovoj uporabi, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom.

  Algoritam za skrb u krevetu

  Nakon pregleda sredstava koja se koriste za lokalno liječenje ozljeda mekog tkiva kod pacijenata koji sjede, važno je saznati s kojim preparatima i kojim se slijedom u različitim fazama i različitim fazama procesa rane provodi liječenje kreveta. Algoritam akcija prikazan je u tablici.